Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sydkorea kritiserar Trump för påstådd armadabluff

Donald Trump anklagas för att ha bluffat om att ett hangarfartyg var på väg mot Koreahalvön.
Vita huset förnekar att det handlar om en bluff – och menar att hangarfartyget ska styra kursen om Koreahalvön så fort övningen är avklarad.

Annons

USS Carl Vinson har ännu inte kommit fram till Koreahalvön.

Donald Trump hävdade förra veckan att hangarfartyget USS Carl Vinson var på väg mot Koreahalvön eftersom landet trots uppmaningar vägrar avsluta sitt kärnvapenprogram..

– Vi skickar en armada. Mycket kraftfull. Vi har ubåtar. Mycket kraftfulla. Mycket kraftfullare än hangarfartygen. Det kan jag berätta för dig, sade Donald Trump enligt CNN, till Fox Business Channel's Maria Bartiromo.

Snart visade det sig att fartyget i själva verket var på väg mot en planerad övning i Indiska oceanen. Nu höjs kritiska röster i Sydkorea och Kina mot den påstådda bluffen.

– Det som Trump sa var mycket viktigt för Sydkoreas nationella säkerhet, säger sydkoreanske presidentkandidaten Hong Joon-Pyo, enligt CNN.

Nordkoreas diktator Kim Jong Un har inga planer på att avsluta landets kärnvapenprogram.

Sveriges radio rapporterar att den halvofficiella kinesiska tidningen Global Times kallar händelsen för en skandal. På ledarplats varnar tidningen för att den falska informationen skulle kunna leda till kaos i relationerna mellan USA och Nordkorea.

– Om det var en lögn under Trumps villkor, kommer Sydkorea inte att lita på vad Trump än säger Hong, enligt CNN.

Nordkorea hävdar att landet kommer att fortsätta med sitt kärnvapenprogram. USA:s hangarfartyg USS Carl Vinson har ännu inte kommit fram till platsen.

Mer läsning:

USA:s vice president: "Nordkorea farligaste och mest akuta hotet mot fred"

Mer läsning

Annons