Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två döda efter kraftig jordbävning utanför Turkiets kust - svensk turist ska ha omkommit

Vid halv ett-tiden natten mot fredagen inträffade en jordbävning sydöst om Turkiets kust. Enligt Expressen ska jordbävningen ha mätt 6,7 på richterskalan och AFP rapporterar att minst två personer ska ha dött till följd av skalvet.

Annons

Ett kafé drabbad av jordbävningen.

Skalvet skedde i Egeiska havet strax utanför Bodrum i Turkiet och ska även ha nått till de populära semesteröarna Kos och Rhodos i Grekland.

Läs också: Västeråsare i jordbävningskaoset: "Det blev kolsvart och hela byggnaden svajade"

Enligt Expressen ska flera personer som befinner sig på öarna ha vaknat av jordbävningen. Enligt flera medier ska en svensk och en turkisk turist ha omkomit och minst 120 personer har skadats i skalvet.

Enligt grekiska medier ska de omkommna vara en svensk i 25-årsåldern och en turk i 30-årsåldern. Båda ska ha omkommit när taket till en bar rasade in.

– Hela byggnaden började skaka, det kändes som man var i en virvelvind. Saker och ting började lossa från väggarna, säger Isak Bergh som befinner sig på Kos, till Expressen.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att två personer på Kos dött till följd av jordbävningen och senare under natten kunde de rapportera att mer än 100 personer skadats.

Enligt Aftonbladet ska flera hotell på öarna i Grekland och i Turkiet ha utrymts.

Turkiska myndigheter gick på fredagsmorgonen ut med en varning om att det kan komma flera efterskalv och uppmanar alla att hålla sig borta från skadade eller utsatta fastigheter.

Grekiska utrikesdepartementet (UD) bekräftade på fredagsmorgonen för Dalarnas Tidningar att en svensk har omkommit, men vid svenska UD:s pressjour kunde man inte bekräfta det.

- Vi kan inte bekräfta de uppgifterna. Vi har tagit del av de uppgifterna som har framkommit i medierapporteringen och undersöker det, säger Rasmus Eljanskog, kommunikatör vid UD:s presstjänst.

UD följer nu jordbävningen och dess konsekvenser via sin ambassad i Aten och sitt generalkonsulat i Istanbul som står i kontakt med grekiska och turkiska myndigheter.

På UD uppmanar man också alla svenskar som är på plats i de drabbade områdena att ringa hem.

- Vi uppmanar alla svenskar i områdena att kontakta sina anhöriga och att lyssna på informationen från de lokala myndigheterna, Rasmus Eljanskog.

■ ■ TIPSA! Vet du mer? Har du film/bild? Kontakta oss via telefon: 021-199 199, e-post: [email protected], mms/sms: 72021 eller Tipsa-tjänsten. Västmanlands bästa tips belönas med 3000 kronor varje månad.

Mer läsning

Annons