Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varningen från Turkiet: "Snart är ingen europé säker"

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan varnade under onsdagen för att européer snart inte kommer att gå säkra på gatorna.
Det höjda tonläget visar att bråket med Nederländerna och Tyskland tilltar i styrka.

Annons

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan gestikulerar under ett tal i Ankara på onsdagen,

– Om ni fortsätter att bete er så här, kommer ingen europé, ingen västerlänning, att kunna röra sig på gatan på ett säkert och fredligt vis, sade Erdogan under ett tal i Ankara., enligt nyhetsbyrån AFP.

Turkiet ska snart hålla en omröstning som kan komma att ge presidenten ökade befogenheter. Presidenten har tidigare hävdat att Nederländerna och Tyskland använder sig av nazimetoder efter att de stoppat Turkiet från att köra en valkampanj i länderna.

– Vi här i Turkiet uppmanar Europa att respektera demokrati, mänskliga rättigheter, friheter, sade presidenten, enligt AFP.

Tysklands nya president Frank-Walter Steinmeie höll på onsdagen sitt invigningstal – som han bland annat riktade mot Erdogan.

Tysklands nytillträdda president Frank-Walter Steinmeier höll sitt första tal under onsdagen. Han valde att rikta talet till bland annat Recep Tayyip Erdogan.

– Det sätt vi ser på Turkiet kännetecknas av oro, att allt som har byggts upp under åren och årtiondena håller på att kollapsa, sade Steinmeier i sitt invigningstal, uppger Reuters.

Turkiet har låtit fängsla Die Welt-journalisten Deniz Yucel och anklagar honom för spionanklagelser.

– Sluta upp med de avskyvärda nazijämförelsern. Klipp inte banden med de personer som vill ha partnerskap med Turkiet! Respektera internationella lagar och pressfrihet och släpp Deniz Yucel fri, sa Steinmeier, enligt Reuters.

Läs också:

► Här pryder Merkel omslaget som "Frau Hitler" i turkisk tidning

Mer läsning

Annons