Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utse Sveriges bästa bilförare i stället!

För någon vecka sedan kunde vi läsa om en kvinna som blivit allvarligt skadad vid en dramatisk bilkrasch och låg medvetslös i tre veckor efter olyckan. Av artikeln framgick att olyckan inträffat i samband med inspelningen av TV4-programmet Sveriges värsta bilförare.

Ska verkligen människor ställa upp i tv för att ”roa” tittarna och samtidigt riskera livet? Ska vi verkligen belöna dumhet i tv?

Jan Scherman är ansvarig chef för TV4 – vad gör han för att sätta stopp för att dylika program visas i fortsättningen?

Sveriges värsta bilförare är ett av de mest vidriga och spektakulära program som visats i svensk tv. Jag förstår att tanken bakom programmet ska vara att roa tittarna, men detta får inte ske med livet som insats för de medverkande! Hur kan man dessutom komma på tanken att belöna usla bilförare med flotta priser – ju sämre man kör, desto finare pris verkar det som man får. Är det en ny trend att belöna de sämsta?

Första frågan man ställer sig när man sett programmet är: Är detta på allvar eller är det ett skämt? De förare som frivilligt (?) ställt upp i programmet verkar aldrig ha suttit bakom en ratt. Vem kan ha godkänt deras uppkörning och körkortsprov en gång i tiden? Har de körkort över huvud taget?

Hur säker är en bilförare som släpper ratten, håller händerna för ansiktet, blundar och kör vidare som om ingenting hänt? Eller om föraren inte kan skilja mellan bromspedal och gaspedal, det vill säga gasar när han eller hon ska bromsa och tvärtom?

Har de deltagare (förare) som ställt upp i programmet något personligt ansvar? Är deras uppgift att krascha så många bilar som möjligt? Jag trodde att man som ansvarsfull förare borde ta hänsyn till trafiksituationen och anpassa hastighet med mera efter omständigheterna.

Hur skulle det vara om dessa ”förare” själva fick betala de skador de åstadkommer i samband med buskörningarna i programmet? Är det för att det inte är deras egna bilar som de kör så vårdslöst?

Frivilligt eller tvång? Eftersom jag har svårt att tro att någon bilist kan köra så dåligt som deltagarna i programmet gör, får man sina misstankar. Är det så att dessa ”förare” ställt upp frivilligt och får betalt för att sedan medvetet köra vårdslöst och på så sätt ”roa” tittarna? Är det kanske teater vi tittar på?

Kan vi få veta sanningen? Om det nu är så som Tv4 visar så borde det funnits polis på plats och tagit körkortet direkt när deltagarna lämnade inspelningsplatsen för att bege sig ut i trafiken. Om deltagarna ifråga kör lika vårdslöst i vanlig trafik så utgör de en stor fara för trafiksäkerheten. Sätt inte dessa personer bakom ratten förrän de avlagt nytt körkortsprov! Vi kan, av trafiksäkerhetsmässiga skäl, inte ha outbildade förare ute på våra vägar bland övriga trafikanter.

Jag har ett förslag. Fundera i stället på att göra ett program med titeln Sveriges bästa bilförare. Genom uttagstävlingar i hela landet ska duktiga bilförare kunna kvalificera sig till en stor tävling där man ska utföra olika trafik- och körprov och därefter koras till Sveriges bästa bilförare. Det kan bli minst lika roligt och spännande. Och dessutom är det något positivt. Och trafiksäkert!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel