Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Utstrålning ger poäng”

Det är inte bara på andra sidan Atlanten som det utövas cheerleading.

VGF Spinners är Västerås enda cheerleadinglag med tävlingslicens – och i helgen väntar riksmästerskapen i Uppsala.

– Vi går ut för att ha roligt och för att göra vårt bästa, säger Josefine Meijer.

Det började med sex tjejer. Nu har VGF Spinners en trupp på 19 man, varav två killar. Och i helgen väntar Riksmästerskapen.

Likt alla andra tävlingar är även cheerleadingen indelad i olika klasser. VGF Spinners som funnits i ungefär ett år borde tillhöra nybörjarklassen – men gruppen är envis och vill mer än så.

– Vi är bara fem eller sex som hållit på med cheerleading förut, så vi borde egentligen tävla i nybörjarklassen, men vi valde att tävla i fortsättningsklassen. Vi vill göra de här lite svårare och häftigare grejerna, säger Meijer.

– Vi har det ganska tufft eftersom vi är nybörjare i fortsättningsklassen. De som vi tävlar mot har hållit på i ungefär åtta år, minst. Men vi kämpar på ändå. Det är roligare att få visa vad man kan och ändå komma sist, vi går ut för att ha roligt och för att göra vårt bästa, säger lagkamraten Isabell Heintz.

Vad krävs för att ni ska vinna i helgen?

– Utstrålning. Kommer man in och ser helt stel och sur ut får man inte många poäng, säger Heintz.

Hur kommer det sig att ni startade ett cheerleadinglag? – Till en början var vi sex tjejer som stod nere på Lögarängen och trodde inte det här skulle bli något, säger Isabell Heintz.

– Matilda (Hedman Blomqvist) flyttade hit från Fagersta och jag hade haft ett uppehåll på några år, och det har aldrig riktigt funnits ett cheerleadinglag här. Men det har alltid funnits ett stort intresse. Även fast jag inte var tränare då så fick jag mejl hela tiden om förfrågningar om ett lag, så vi startade ett, fortsätter Josefine Meijer.

Vart ligger målet med gruppen?

– Expandera, ha roligt och göra det vi tycker om, säger Heintz.

– Just nu är vi bara ett lag med tävlingslicens, men fram till hösten så vill vi försöka starta ett nybörjarlag för både små och stora, vi vill försöka utvidga oss lite. Även fast vi inte är en lika stor stad som Stockholm som har en massa lag, så är det roligt att man försöker bygga ut sporten, fortsätter Meijer.