Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utvärdera branden brett

Vi vet nu att skogsbranden i Västmanland till sin omfattning är den största på mycket länge. Starkt kritiska synpunkter förs redan fram på hur brandbekämpningen sköts och hur informationen fungerar.

Även förslag om åtgärder gällande organisation och materiel syns i medierna. En händelse som denna måste granskas, den måste användas både i förebyggande och förberedande syften.

Det kommer fler kriser framöver, även skogsbränder. Men just nu måste däremot fokus – all kompetens, tid och alla tillgängliga och samtidigt användbara resurser – vara på att skydda och rädda liv, hälsa, egendom och miljö samt att stödja de människor som redan är drabbade.

Regeringen har redan innan vi har sett slutet på den pågående krishanteringen beslutat tillsätta en utredning för att dra lärdomar av denna brand. Skyddet mot olyckor, krisberedskapen och ett kommande civilt försvar måste ha ett mycket brett partipolitiskt stöd för att kunna vara hållbart.

Utredningen bör därför vara parlamentarisk. Dessutom bör andra i samhället – som omvittnat gör betydande insatser i den pågående brandkrisen – göras delaktiga i utredningen. Jag syftar på civilsamhället och privata företag, som står för i sammanhanget oundgängliga resurser i vårt samhälle.

Det som nu rör sig utanför själva brandbekämpningen är också en del av krishanteringen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel