Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V: Det är stor skillnad på plåster och läkarvård

Malin Gabrielsson frågar vad den etiska skillnaden är mellan att göra vinst på tjänster och varor. Jag anser att det är en stor skillnad mellan att upphandla till exempel plåster och läkarvård.

Tjänster är betydligt mer komplexa än varor och är därför svårare att jämföra eller byta ut. Människors ovärderliga vårdarbete kan inte jämställas med en utbytbar vara som ett plåster. Tjänster bygger på relationer och kontinuitet. Det gör att jag som patient inte vill byta läkare i första taget. Patienter drabbas också hårt när vårdgivare konkurreras ut.

Det är viktigt med entreprenörskap i vården. Vi behöver hitta nya mediciner, nya behandlingsmetoder och nya sätt att arbeta. Det fanns länge en förhoppning att innovationer skulle sporras av att verksamhet lades ut på entreprenad. Dessvärre verkar det ha fått motsatt effekt. Enligt en nypublicerad forskningsöversikt från Sveriges Kommuner och landsting (SKL) koncentrerar sig vård-företagen på att leverera det landstingen kräver och inte så mycket mer. Ingen nämnvärd utveckling eller förnyelse har skett till följd av entreprenaderna.

Det finns inget egenvärde i att närings-livet går in och övertar uppgifter från det offentliga. Forskning kan inte visa att det leder till bättre kvalitet och inte heller till mer effektivitet. Valfrihet, att patienten kan välja vårdcentral eller att det finns olika arbetsgivare för personalen, är möjlig även utan vinstdrift.

Landstinget arbetar aktivt med forskning och utveckling. Medarbetare som kommit på en idé kan få stöd att utveckla den i ett forskningsprojekt. Det finns ett utvecklat samarbete med universiteten och hög-skolorna i regionen och landstingsstyrelsen har instiftat en forskningsfond. Genom Almi har vi även initierat utökad rådgivning till innovatörer inom hälso- och sjukvården.

Landstinget Västmanland arbetar för goda relationer med de vårdföretag som verkar i länet. Vi har ett gemensamt mål och det är patientens bästa. Men vi får inte vara naiva. Höstens avslöjanden om missförhållanden inom äldreomsorgen visar hur galet det kan bli när vinstdrift är inblandad i vården. Därför skärper vi också uppföljning och kontroll av utförarna i det nya vårdvalsprogrammet som nu arbetas fram.

Det är viktigt att landstinget har ett samarbete runt innovationsutveckling med alla som utför vård. Goda idéer ska spridas – i sjukvårdsbranschen räddar de bokstavligt talat liv. Vi tror att det görs bäst i en sammanhållen hälso- och sjukvård. Det innebär att vi eftersträvar samverkan och dialog med de privata utförarna i länet. Det innebär också att vi inte har för avsikt att fortsätta med landstingsalliansens fragmentisering av vården.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel