Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V: Dubbla budskap om EU:s militarisering

Farligt när svenska partier talar med kluven tunga

Det är ingen hemlighet att starka krafter inom EU och bland EU-länderna arbetar för att militarisera unionen. Det torde inte vara någon slump att när Paris blev utsatt för ett terrorattentat så begärde Frankrike stöd, inte via artikel 5 i Natofördraget, utan av övriga EU-länder enligt Lissabonfördragets paragraf 42:7.

EU-kommissionens tjänstemän har ju i nåder låtit medlemsländerna yttra sig över sitt arbetsprogram för 2017 innan de själva(!) fastställer detsamma. Där strävar man bland annat efter att bygga upp en gemensam europeisk försvarsfond.

EU-parlamentet beslutade i mars detta år om en mycket långgående resolution där man konstaterar att unionen har för avsikt att utarbeta en gemensam försvarspolitik som ska leda till ett gemensamt försvar och uppmanar kommissionen att utan dröjsmål gripa sig verket an med bildandet av en gemensam försvarsunion.Man uttalar vidare att EU:s försvarspolitik bör befästa partnerskapet med Nato i syfte att få en starkare militärallians.

Resolutionen påminner om att den beslutade gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken enligt fördraget ska omfatta den gradvisa utformningen som kommer att leda till ett gemensamt försvar. Denna process bör finansieras genom nya extraresurser till EU-budgeten.

På hemmaplan driver samtliga partier, med varierande entusiasm, att allt samarbete på försvarsområdet ska vara mellanstatligt och betalas av de länder som väljer att delta.I EU-parlamentet hörs andra tongångar.

När resolutionen antogs lade, med ett undantag, samtliga ledamöter från S, M, KD och C ner sina röster. L röstade ja. Vänstern, de gröna och SD röstade nej.

I många frågor kan man vid omröstningar i EU-parlamentet hamna i till synes ologiska situationer. Man kan i sak stödja ett förslag, men ändå rösta nej eller avstå då man anser att det inte är en fråga som bör avgöras på EU-nivå. Det finns nog en ganska stor förståelse för den typen av agerande i flertalet frågor.

Men när det gäller försvars- och säkerhetspolitik är situationen en annan. Den handlar mycket om vilka signaler vi skickar ut, signaler som har en direkt betydelse och påverkan på Sveriges säkerhet.

Just i dessa frågor är det särskilt olyckligt med allt som uppfattas som dubbla budskap. Här duger det inte med att svaja i ställningstagandena. Därför anser vi det befogat att fråga de här partierna som har en politik i Sverige och en annan i Bryssel; vad är det som gäller?

Läs också:

Cecilia Wikström (L) Macrons liberala program ger hopp om ett starkare EU

Avni Dervishi: Utan EU blir det åter krig

MUF: EU måste göra rätt saker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel