Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V föreslår kultur på recept

Bättre insyn, ökad jämställdhet och receptbelagd kultur. Det är några av punkterna i Vänsterpartiets hälso- och sjukvårdsprogram.

Vinster inom vården är en av de prioriterade frågorna för Vänsterpartiet i Västmanland. Därför vill de öka insynen i hur den privata vårdaktören Mitt Hjärta hanterar skattebetalarnas pengar. De vill också skapa ett tilläggsavtal som gör att invånare i kommuner där vården är offentlig också ska få tillgång till Bergslagssjukhusets bassäng och liknande rehabiliteringsåtgärder.

– Vi kritiserar inte Mitt Hjärta men är mot privatisering av vården som princip, säger Juha Rundgren, landstingskandidat från Norberg.

Jämställdhet är en annan viktig punkt i Vänsterpartiets hälso- och vårdprogram. Förslaget är att fortbilda sjukvårdspersonalen i ämnet för att motverka diskriminering. Partiet anser också att det behövs bättre rutiner i vården för asylsökande och papperslösa.

– Det får inte vara som det är nu att det är upp till enskilda personer att avgöra rätten till vård eller inte, säger Juha Rundgren.

V vill också öka samarbetet mellan kommunerna och landstinget Dalarna, att kompetensen om psykisk ohälsa ska förbättras på länets vårdcentraler, öka funktionshindrades tillgång till vård och att kriscentret i Västerås för män som misshandlar ska bli permanent i stället för att drivas med projektpengar. Efter att ha studerat forskningsresultat från bland annat Göteborgs universitet vill man också satsa på kultur i rehabiliterande syfte.

– Kultur stimulerar vårt välbefinnande och det påverkar rehabiliteringsprocessen. I dag kan man få motion på recept och vi vill ha något liknande fast med kultur, säger Annica Lindholm, landstingskandidat från Hallstahammar.

Däremot anser man att länet behöver spara pengar i specialistvården genom att samarbeta med närliggande län. Juha Rundgren menar att det inte ska påverka patienterna negativt och man hoppas att Västmanlands landsting likväl kan hjälpa andra landsting.