Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V föreslår kultur på recept

Bättre insyn, ökad jämställdhet och receptbelagd kultur. Det är några av punkterna i Vänsterpartiets hälso- och sjukvårdsprogram.

Annons

Vinster inom vården är en av de prioriterade frågorna för Vänsterpartiet i Västmanland. Därför vill de öka insynen i hur den privata vårdaktören Mitt Hjärta hanterar skattebetalarnas pengar. De vill också skapa ett tilläggsavtal som gör att invånare i kommuner där vården är offentlig också ska få tillgång till Bergslagssjukhusets bassäng och liknande rehabiliteringsåtgärder.

– Vi kritiserar inte Mitt Hjärta men är mot privatisering av vården som princip, säger Juha Rundgren, landstingskandidat från Norberg.

Jämställdhet är en annan viktig punkt i Vänsterpartiets hälso- och vårdprogram. Förslaget är att fortbilda sjukvårdspersonalen i ämnet för att motverka diskriminering. Partiet anser också att det behövs bättre rutiner i vården för asylsökande och papperslösa.

– Det får inte vara som det är nu att det är upp till enskilda personer att avgöra rätten till vård eller inte, säger Juha Rundgren.

V vill också öka samarbetet mellan kommunerna och landstinget Dalarna, att kompetensen om psykisk ohälsa ska förbättras på länets vårdcentraler, öka funktionshindrades tillgång till vård och att kriscentret i Västerås för män som misshandlar ska bli permanent i stället för att drivas med projektpengar. Efter att ha studerat forskningsresultat från bland annat Göteborgs universitet vill man också satsa på kultur i rehabiliterande syfte.

– Kultur stimulerar vårt välbefinnande och det påverkar rehabiliteringsprocessen. I dag kan man få motion på recept och vi vill ha något liknande fast med kultur, säger Annica Lindholm, landstingskandidat från Hallstahammar.

Däremot anser man att länet behöver spara pengar i specialistvården genom att samarbeta med närliggande län. Juha Rundgren menar att det inte ska påverka patienterna negativt och man hoppas att Västmanlands landsting likväl kan hjälpa andra landsting.