Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V: Hyrsjuksköterskor, hjältar eller egoister?

Artikel 5 av 7
Ökade kostnader för hyrpersonalen 2018
Visa alla artiklar

Sjukvården är en verksamhet som måste pågå dygnet runt, året runt. Det uppdraget har inte förändrats under den tid som förflutit sedan hyrsjuksköterskorna som vi såg i VLT den 9 januari, utbildade sig.

” Nej, det blev jättebra, jag förstår inte hur någon kan jobba på något annat sätt, säger Jessica.”

Självklart är sjuksköterskor värda en bra lön och vettiga arbetsvillkor, men det handlar också om solidaritet och att dela på bördan. Det gör inte de som är hyrsjuksköterskor, de väljer bort tunga pass, deltar inte i utveckling på arbetsplatsen med mera. Detta innebär att arbetsbelastningen på de som finns kvar ökar med fler helger. Om alla skulle välja bort helger och kvällar skulle vården få stänga efter kontorstid.

Beroendet av hyrpersonal driver kostnaderna i allt högre takt och är ohållbart i längden. Det måste till ett nationellt beslut om att fasa ut beroendet av bemanningsföretagen som skor sig på våra skattepengar och ökar riskerna för patienterna.

Det måste till ett nationellt beslut om att fasa ut beroendet av bemanningsföretagen som skor sig på våra skattepengar och ökar riskerna för patienterna.

Region Västmanland har genom strukturerat och idogt arbete lyckats vända utvecklingen vad gäller hyrläkare inom psykiatrin, men arbetet måste intensifieras när det gäller hyrsjuksköterskor inom hela regionen. Om utvecklingen inte vänder finns det inte så många verktyg kvar i regionens verktygslåda - egentligen är det enda skarpa verktyget skatten.

Det är tveksamt om det hjälper på lång sikt. Däremot kan en skattehöjning på kort tid garantera att vården fungerar.

Däremot kan en skattehöjning på kort tid garantera att vården fungerar.

VLT borde lyfta fram de verkliga hjältarna som ser värdet i att göra ett bra jobb för patienternas och sina arbetskamraters skull, och inte bara tänker på sitt eget lönekuvert.

Hans Jansson (V)

regionråd i opposition

Heidi-Maria Wallinder (V)

fullmäktigeledamot

Svar:

Båda bemanningssjuksköterskorna som intervjuades i artikeln arbetar helger och kvällar.

Irene Wallgren

nyhetsreporter

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel