Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V: Jämställdhet en rödgrön tråd under 2012

Under 2012 kommer jämställdheten vara i fokus i Västerås stad. För oss rödgröna är allas lika möjligheter och värde viktigt. Trots att vi har kommit långt i jämställdhetsarbetet har vi många stora frågor kvar att lösa och gemensamt arbeta med.

Kvinnor har fortfarande lägre lön och jobbar oftare ofrivilligt deltid än män. Flickor och pojkar särbehandlas redan på förskolan trots att vårt genusmedvetande har ökat. Detta lägger grunden för könsroller som följer med i resten av uppväxten. En utredning som Kultur och fritidsförvaltningen har gjort visar att pojkar har svårare att bryta det traditionella könsmönster och välja att dansa balett i stället för att spela fotoboll. För tjejer är det mer okej att välja hockey framför konst-åkning.

Vi planerar för att bygga ett nytt ridhus på Rocklunda och en stonepark för skejtare. En satsning på barn- och ungdomsaktiviteter. Dessa fritidsaktiviteter är traditionellt sett uppdelat efter kön. Men vi hoppas på och ska arbeta för att fler killar börjar rida och att fler tjejer börjar att skejta.

Unga flickor mår allt sämre. Den psykiska ohälsan ökar. Fler upplever stress och depression. Användandet av alkohol och andra droger ökar även i allt större utsträckning. Detta visar bland annat den senaste Liv och hälsa ung-undersökningen från landstinget. Vi behöver därför fortsätta satsa på det förebyggande arbetet i skolan och på fritids och fritidsgårdarna för att ge våra unga det vuxenstöd de behöver. I budgeten för 2012 har vi lagt extra medel på en satsning för unga flickor som mår dåligt. Ett arbete som ska ske tillsammans med aktuella ideella föreningar och organisationer.

En av våra stora jämställdhetssatsningar är rätten till heltid, som vi påbörjar under 2012 för att motverka det ofrivilliga deltidsarbetandet. Det är viktigt att vi har en struktur i arbetslivet som inte diskriminerar kvinnor och kommunen är en stor och viktig arbetsgivare som kan visa vägen.

Jämställdhet ska genomsyra hela den kommunala verksamheten. Det pågår flera intressanta projekt. Bland annat har många arbetsplatser jämställdhetspiloter. Dessa projekt vill vi utveckla och stimulera. Vi behöver ta fram könsspecificerad statistik för att kunna se hur de kommunala resurserna är fördelade. Våra styrdokument i Västerås stad måste ständigt uppdateras, exempelvis genom en ny jämställdhetspolicy.

Därför är det är kul att vi får ytterligare projektmedel från Sveriges Kommuner och Landsting för att fortsätta arbetet med hållbar jämställdhet i kommunen. Det är ett projekt som ska integrera jämställdhets-tanken i all verksamhet. Utöver detta har vi valt att lägga extra pengar i en välfärdspott i kommunstyrelsen som bland annat ska användas för att spetsa jämställdhetsarbetet under 2012.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel