Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V: Landsbygden är grundbulten

I den politiska diskussionen talas det mycket om storstaden och dess trängande behov av olika satsningar i infrastruktur, bostäder och all tänkbar statlig kommunal och privat service. Påståenden som att ickesatsningar i storstaden skulle få negativa konsekvenser för resten av landet hörs ofta.

Det är i sig inget felaktigt påstående att hela Sverige har behov av att storstäderna utvecklas på bästa sätt. Men vi vill gärna vända på det hela och påstå att storstaden inte klarar sig utan landsbygden och dess tillgångar som förser städernas befolkning med allehanda basvaror.

Landsbygdens utveckling och förutsättningar ger inga stora rubriker i nationella medier. Inte heller hör vi vår högerregering nämna detta med några stora ord; dess fixering kring Stockholms innerstad är total.

Det finns en lång tradition av småföretagare på landsbygden, vilka betytt och betyder mycket för landsbygdens försörjning och framtid. Vi har också sett en kraftfull expansion av turistnäringen. Produktionen av lokal mat växer, och framtidens bioenergi finns på landsbygden. Vindkraften har enorma möjligheter och många initiativ tas lokalt. Vi ser allt detta, vill ta vara på det, och vi har förslagen för en hållbar utveckling.

När vi har rest runt i landet och pratat med dem som bor och verkar på landsbygden har vi tagit till oss de förslag som de själva har lyft fram. Det måste självklart finnas en grund-läggande service: statlig, kommunal och privat.

Vidare ska förutsättningarna för företagande, jobb, utbildning och bostäder vara likvärdiga över hela landet. En grundbult för detta är en väl fungerande infrastruktur av väg, järnväg och inte minst täckning över landet av tele- och it-tjänster. Tillgång till krediter kan skapas genom att det ges förutsättningar för lokala sparbanker att etablera sig över landet. Fri-stående sparbanker har, där de finns, bidragit till stor samhällsnytta och lokalbefolkningen ska själva kunna bli delägare i den lokala sparbanken.

Sverige bör ta initiativ till samverkan med våra grannar i Norge och Finland i mycket större utsträckning än vad som sker i dag. Samverkan på områden som infrastruktur, forskning, utbildning och kapitalförsörjning skulle ge oss stora fördelar. Denna samverkan med rätt förslag skulle innebära långsiktiga lösningar på ländernas gemensamma, regionala problem.

Vänsterpartiet har tagit fram ett helt program med konkreta punkter om allt från tillgång till polisservice till samarbete om utbildning för landsbygden. Vi vågar påstå att om dessa förslag förverkligas kan unga med drömmen att få bo på landet få sina önskningar uppfyllda. Den som vill bo kvar kan känna framtidstro och den som vill flytta från storstaden har goda möjligheter på landsbygden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel