Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V: Ökad kvalitet uppnås inte genom beslut i slutna rum

Kristin Lahed, Svenskt Näringsliv, skriver att det i debatten om privat drivna välfärdsföretag handlar om att konstatera fakta.

Låt oss därför konstatera följande: Elever i fristående skolor får inte bättre betyg än elever i kommunala skolor, enligt rapport från Konkurrensverket. Det har förekommit att friskolor har haft en mer generös betygsättning och detta förklarar Konkurrens-verket med att vissa skolor satte högre betyg för att se mer attraktiva ut. Nu är den skillnaden försumbar.

Vidare hävdar Svenskt Näringsliv att mångfalden är högre i de fristående skolorna trots att den senaste Pisa-rapporten slår fast att segregationen faktiskt ökar och likvärdigheten minskar i svensk skola. Det är oklart var Lahed hämtar sina uppgifter ifrån.

Till detta bör man lägga att lärartätheten är lägre i de fristående skolorna, man har också mindre lärarledd undervisning och färre behöriga lärare.

Värst av allt är dock det faktum att det förekommer att elever utestängs från vissa fristående skolor eftersom de har en funktionsnedsättning och därmed kan innebära en kostnad. Allt detta samtidigt som fristående skolor plockar ut miljonvinster av våra skattepengar.

Detta är givetvis helt oacceptabelt och efter hårt arbete från Vänsterpartiet har regeringen äntligen valt att tillsätta en utredning med avsikt att undersöka vinst-erna i fristående skolor.

Vi säger inte att allt som sker i privata ”välfärdsbolag” är dåligt men att det inte går att sätta likhetstecken mellan vinst och kvalitet på det sätt som Lahed gör.

Vi menar att ökad kvalitet inom välfärden kan garanteras med större inflytande från våra medborgare, medarbetare och brukare. Inte genom att fler beslut fattas i stängda bolagsrum.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel