Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V: Större kunskap nödvändig om våld i nära relationer

Våld i nära relationer är en smärtsam verklighet som långt fler människor än man kan tro lever i. Den som blir slagen och hotad kan vara ett barn, livspartner, förälder, pojk-/flickvän och så vidare.

Det samma gäller den som slår. Det båda parter har gemensamt är en skamfylld hemlighet, något man inte pratar om. Framför allt inte med någon utanför relationen.

Vi har alla läst om när våldet går helt överstyr, när någon blir slagen så illa att de mister livet eller mycket svårt skadade. Det är givetvis helt oacceptabelt – sådant får helt enkelt inte ske. Men det allra vanligaste är ändå att någon blir skadad och hotad av en närstående person men inte så allvarligt att man söker akutvård.

Vänsterpartiet har under många år arbetat för att det egna hemmet ska vara en fredad zon, en plats där man ska kunna känna sig trygg och säker. För framförallt många kvinnor och barn är hemmet den plats där man löper störst risk att bli skadad.

För att komma tillrätta med våld i nära relationer krävs att samhället erbjuder olika möjligheter att få hjälp. Den hjälpen ska självklart komma dem som blir skadade till del men vi kommer aldrig att kunna komma tillrätta med detta om vi inte även erbjuder hjälp till den som slår.

Det är därför mycket glädjande att Vänsterpartiets motion om ett program för våld i nära relationer nu resulterat i en strategisk plan som omfattar de olika vårdenheterna inom landstinget Västmanland och som uppmärksammar inte enbart mäns våld mot kvinnor utan även våld i andra nära relationer.

Lika glädjande är det att man lyfter fram att den som slår ska erbjudas hjälp och att man i planen lägger vikt vid ett samarbete med andra instanser som polis, kommuner, kvinnojourer, länsstyrelse med mera.

Detta är ett viktigt första steg mot en större förståelse och kunskap kring våld i nära relationer och för landstinget att kunna erbjuda bättre stöd, hjälp och vård för dem som lever i denna svåra situation.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel