Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V: Unga har rätt till bostad och trygga jobb

Västerås växer. Det byggs allt fler bostäder och nya företag etablerar sig. Samtidigt är det tydligt att de socioekonomiska problemen ökar, för att möta dessa saknas helt enkelt en vänsterpolitik.

Vad händer med ett samhälle som i decennier ägnat sig åt att kratta mest för dem som redan har jobb och bostad och pengar på banken? Det blir som i Sverige idag, där de djupnande klassklyftorna också är generationsklyftor, för det är du som är ung som får betala när den som redan har kan leva gott på ROT och RUT, ränteavdrag, platt fastighetsavgift och tillbringar en månad varje år i Thailand, medan du får stressa runt mellan minimala bostäder, skyhög andrahandshyra och den ena sms-anställningen efter den andra.

Det är som om politiken har glömt att nya generationer måste kunna få fotfäste på arbets- och bomarknaden. Att barn och barnbarn ska kunna växa upp och ta över och leva bra och trygga liv. Och att det då behöver byggas annat än enbart dyra bostadsrätter och villor och en och annan gigantisk shoppinghangar och jättearena.

Troligen har ingen annan generation under efterkrigstiden haft så stora problem att kunna flytta hemifrån eller i trygghet bilda familj, eftersom man sedan 90-talet struntat nästan helt i att bygga nya bostäder. Dessutom har allmännyttan sålts ut, vilket nu resulterar i att de unga som överhuvudtaget kan köpa bostad i krisen, med bankernas krav på kapitalinsatser, tvingas belåna sig över taknocken, så att de äldre tjänar ännu mer på sina lägenheter som de en gång fick köpa billigt.

På arbetsmarknaden har det alltid varit de yngsta som har haft svårast att få fast jobb. Den nya med vår tids otrygga arbetsmarknad är att det den påtvingade flexibiliteten följer med upp i åldrarna och gör det ännu svårare att känna sig trygg med att skaffa en bostad och bilda familj.

Hemkörningsföretaget Foodora har exempelvis planer på att etablera sig i Västerås. Ännu ett oseriöst företag som saknar kollektivavtal och har löner som knappt går att leva på. Nej, Foodora skapar inte fler jobb för ungdomar. Det förvärrar en redan otrygg arbetsmarknad för oss unga.

Visstidsanställningar, selfiejobs och sms-tjänster inriktas på unga. Fast heltidsanställning för många är en avlägsen dröm. Det är bland unga som de osäkra anställningarna är vanligast och förväntningarna utnyttjas mest av mindre nogräknade arbetsgivare.

Vi får gå tillbaka ända till 30-talet för att hitta en liknande stor otrygghet bland unga som idag. Men då hände ju något. Då gjorde arbetarrörelsens partier mycket i Sverige. Då byggdes bostäder som unga hade råd med, då skapades den svenska barnomsorgen och ett pensionssystem så att de som var unga då kunde räkna med att ha något att leva på när de slutade jobba. Tillsammans kan vi göra det igen.

Vänsterpartiet accepterar inte den ojämlikhet som följt i marknadsanpassningens och flathetens spår. Liksom tidigare i historien vill vi satsa på dem som är unga och på framtiden. Därför har Vänsterpartiet förslag för att:

■ avskaffa allmän visstid

■ stärka rätten till heltid

■ bygga så att unga har råd att bo

■ införa en rättvis fastighetsskatt

■ slopa RUT och ROT och trappa av ränteavdragen

■ stoppa vinstjakten i välfärden.

Vänsterpartiet är det parti som utan tvekan står upp för jämlikhetsidealen. Vi drar oss inte för den nödvändiga omfördelning som måste till för att sluta klyftorna mellan rika och fattiga. Därför vågar vi också ge ett löfte om jämlikhet till alla unga i Sverige. Det är vår tur nu.

Shiar Mala Said, ordförande, Vänsterpartiet Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel