Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VabfabMiljö blir bättre på återvinning: "Det är unikt"

Nu blir gamla gipsskivor till nya på VafabMiljös återvinningscentraler. "Det är unikt att vi kan flytta ett avfallsslag två steg upp i avfallstrappan" berättar verksamhetsutvecklare Gunnar Weiring.

I somras började 15 av VafabMiljös 18 återvinningscentraler skicka sorterat gips till Nyköping, där Materialhantering och Logistik AB tar över stafettpinnen med att göra nya gipsskivor från gipspulvret.

– Det är unikt att vi kan flytta ett avfallsslag två steg upp i avfallstrappan. Det känns väldigt bra och vi räknar med att kunna halvera mängderna avfall som går till deponi tack vare det här nya avtalet, säger Gunnar Weiring, verksamhetsutvecklare på VafabMiljö, i ett pressmeddelande.

Han fortsätter;

– I september fick vi in nära 130 ton gips, vilket är väldigt bra. Sorteringen har sett bra ut men vi hittade några betongsäckar, lite kakel och klinker bland gipset. Betong, kakel och klinker vill vi ha sorterade som ”Tegel, kakel,betong/Fyllnadsmassor”, avslutar Gunnar Weiring.

På grund av platsbrist saknar tre av VafabMiljö 18 återbruk gipssortering, men förhoppningen är att alla stationer ska ha sortering efter hösten.