Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vackert kött smakar sämre

Kött som förpackas med syrgas smakar sämre. Det slår forskare fast. Köttpackningsbolag som Hilton Food Group i Västerås är beredda att byta förpackningsmetod – om konsumenterna kräver det.

Forskaren Åsa Lagerstedt Norström vid Sveriges lantbruksuniversitet som har kommit fram till att kött som förpackas i en modifierad atmosfär (MAP-metoden) försämras mer än kött i naturlig luft eller vakuum.

MAP-kött får visserligen en snygg rosenskimrande röd nyans, men blir segare och får en mer fadd smak. Dessutom försvinner fettsyror, proteiner och e-vitaminer snabbare.

Hilton Food Group (HFG) har en stor del av den svenska köttförpackningsmarknaden, eftersom företaget packar åt Ica vid anläggningen i Västerås. Lars Wahlström, företagets kvalitets- och miljö-chef, är inte oroad.

– Den här diskussionen har pågått i flera år, men det är ett önskemål från detaljhandeln att använda MAP-förpackningar med en blandning av syre och koldioxid för att bevara köttets röda färg. I Norge finns det redan en lag om detta, säger Lars Wahlström.

Lagen i Norge kom redan 2004. Där förpackas kött med en annan gasblandning, utan hög syrehalt, men som ger kött en mörkare röd nyans.

Kan HFG snabbt ställa om produktionen?

– Ja, det är inga problem att ställa om från syre och koldioxid till kvävgas och koldioxid.

Men han antyder att det sker om konsumenterna trycker på hos handlarna.

Scan, en annan köttjätte, anser detsamma:

– Scan har jobbat med den här frågan under många år, men konsumenterna är vana vid att köpa köttet på ett visst sätt, färdigpackat i svarta tråg och med en klarröd köttfärg. Vi tycker det är bra att frågan är uppmärksammas och konsumenterna får kunskap, säger Margareta Thorgren, kommunikationsdirektör Scan AB, i ett pressmed-delande.

HFG - en jätte

Internationellt namn: Hilton Food Group plc.

Huvudkontor: Huntingdon i Storbritannien.

Namn i Sverige: HFG

Sverige AB.

Anställda i Sverige: Över 300.

Svensk basort: Västerås.