Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad är bra väder?

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Under veckoslutet var det riktigt varmt i norra Norrland och dag efter dag tog Haparande hem segern för säsongens hittills högsta temperatur. I lördags var det till och med redordvarmt i Haparanda med 28,2 grader. Så varmt har det alltså inte varit där sedan mätningarna av maxtemperaturen startade 1873!

Denna sol och sommarvärme har uppskattats av många men detta väder har även medfört problem. Det varma vädret gör att snön smälter och på många håll i Norrland varnas för höga flöden. Under söndagen skedde ett enormt jordskred i Tärnaby till följd av den snabba avsmältningen.

Detta är ett exempel på varför vi meteorologer inte vill/ska värdera vädret. En semesterfirare vill gärna ha högsommarvärme och regnfria dagar medan en lantbrukare kanske vill ha regn för sina grödor. Att avgöra vad som är "bra väder" är med andra ord nästan omöjligt. I slutet av sommaren brukar SMHI rapportera om antalet vackra semesterdagar. Definitionen på en vacker semesterdag är att maxtemperaturen varit minst 20 grader samt att det regnat minre än 0.1 mm under dagtid. Förut fanns även kravet att molnigheten i medeltal fick vara högst 50%. Då antalet molnobservationer sjönk till ett fåtal slopades molnvillkoret och antalet vackra dagar ökade! Bra väder är helt enkelt en fråga om definition!