Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad får du göra i lägenheten?

Vilka rättigheter har jag som hyresgäst? Får jag måla och tapetsera i min hyreslägenhet? Får jag sätta in exklusiva vitvaror? Och får jag ha en inneboende i lägenheten?

Frågorna är många och svaren är inte alltid självklara. För att försöka reda ut begreppen har vi tagit hjälp av Per Thomsson, chefsjurist på Fastighetsägarna Sverige.

- En grundregel är att man inte får göra ingrepp som innebär att lägenhetens bruksvärde sjunker. Och man får definitivt inte ändra planlösningen, till exempel genom att ta bort väggar.

- Men i övrigt får man faktiskt göra väldigt mycket, till exempel måla och tapetsera utan att fråga hyresvärden. Man bör dock tänka på att inte använda färger som är allt för avvikande från gängse normer. Och det är inte tillåtet att måla eller tapetsera en fondvägg, säger han.

Är hyresgästen det minsta osäker bör han eller hon fråga hyresvärden. Det är bättre att fråga en gång för mycket än att inte fråga alls.

- Om man gör något som innebär att lägenhetens bruksvärde minskar så kan man bli skadeståndsskyldig, säger Per Thomsson.

I vissa fall är reglerna inte helt solklara. Ett exempel på det är borrhål i väggar.

- Borrhål i väggarna är en sak som ofta ställer till bekymmer. Det finns inga givna regler för i hur stor omfattning man får göra hål i väggarna för att sätta upp tavlor och annat. Det här är ett område där ribban måste ligga ganska högt. Självklart måste hyresgästen få borra hål i väggarna, men det måste ske med sunt förnuft. Det finns exempel på där väggar har varit perforerade av borrhål och det är naturligtvis inte acceptabelt, säger Per Thomsson.

Vad gäller om jag vill ta bort en gammal korkmatta för att få fram ett vackert trägolv?

- Det är tveksamt och definitivt en fråga som man bör ta upp med hyresvärden. Men så länge man gör ingrepp som inte är större än att man kan återställa det som det var när man flyttade in så är det oftast inga problem.

Om jag vill byta ut den befintliga spisen eller kylskåpet eller andra vitvaror och köpa egna mer exklusiva saker. Vad gäller då?

- Det är inga problem. Men då ska du tänka på att de nya varorna är dina egna och när du flyttar kan du självklart ta med dig dom sakerna och sätta in de vitvaror som fanns i lägenheten när du flyttade in. Detsamma gäller exempelvis om du byter köksluckor och köksskåp.

Får jag sätta in kakel i kök och våtutrymmen?

- Ja, men då är det viktigt att tänka på att arbetet ska vara fackmannamässigt utfört, som det heter. Detta gäller för övrigt alla ändringar som hyresgästen utför.

- Rent generellt kan man säga att så länge man gör ingrepp som inte gör att lägenhetens värde minskar och så länge man gör ingrepp som går att återställa till ursprungsskicket så är det oftast inga problem. Men jag vill betona än en gång att vid minsta tveksamhet är det bäst att höra med hyresvärden.

Om jag vill hyra ut min lägenhet i andra hand. Vilka regler gäller då?

- Då måste du ha tillstånd av hyresvärden. Och vid andrahandsuthyrning ska också ett avtal skrivas där det bland annat står under hur lång till lägenheten ska hyras ut i andra hand. Förutom hyresvärden och hyresgästen bör även den person som hyr i andra hand skriva på avtalet för att undvika att det ska uppstå tvister mellan de olika parterna.

Får jag ha inneboende i lägenheten?

- Ja. Men det måste givetvis ske inom rimliga gränser. Det få inte bli som någon mindre hotellverksamhet och du får inte ha folk inneboende hos dig så att det stör eller på andra sätt bli olägenheter för grannarna.

Får jag låna ut lägenheten?

- Ja, men det är viktigt att du tänker på att det är du som hyresgäst som har det fulla ansvaret.

Vilka rättigheter har jag som hyresgäst gentemot hyresvärden när det till exempel gäller visning av lägenheten när jag har sagt upp den?

- Om hyresvärden ska ha en visning på lägenheten så får det inte ske utan tillstånd från dig som hyresgäst. Det gäller under hela tiden som du har lägenheten. Alltså även om du har flyttat, men fortfarande är lägenhetsinnehavare. Hyresvärden har ingen som helst rätt att gå in i din lägenhet och visa upp den för andra personer utan ditt medgivande.