Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad gör SMHI när det händer?

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Hur jobbar SMHI med krisinformation? Läs mer i väderskolan.

Annons

SMHIs roll är att stötta myndigheter som räddningstjänster, LuftFartsVerket, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap med prognoser för väderutvecklingen. Deras roll är sedan att informera allmänheten och media om konsekvenserna och effekterna inom sina respektive områden.

På smhi.se finns därför länkar till krisinformation.se och LFV.se. Det finns noggranna rutiner för hur informationen ska utformas och spridas. Ansvaret för att ta fram de grundläggande prognoserna ligger på Met Office, det meteorologiska institutet i Storbritannien, tillsammans med den franska vädertjänsten. Nio vädertjänster i världen är utvalda för att fungera som Volcanic Ash Advisory Centre och har spridningsmodeller som är anpassade för denna uppgift. Askan skada flygplansvingar och motorer.

Prognoserna från Met Office används därför på SMHIs Arlandakontor för att ta fram flygvädret för Sveriges luftfartsmyndigheter och flygbolag.Att flyget nu står still får även följder för andra samhällsfunktioner, exempelvis ambulansflyg. När väl flygtrafiken sätter igång igen kan man även räkna med följdförseningar då många flygplan inte är på sin plats.