Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad har maj att bjuda på?

Snart är april över och efter torsdagens snöfall längtar i alla fall jag efter lite mer sommarväder och lite mindre vinterväder.

Så jag tänkte berätta lite om vad maj kan ha att erbjuda. I södra Sverige brukar maj meteorologiskt sett bjuda på sommarväder, men precis som april kan även denna månad bjuda på överraskningar.

För två år sedan kom det över en decimeter snö i norra Svealand och södra Norrland. Samma område fick på sina ställen 2-3 decimeter snö den 16-17 maj 2005.

Men detta händer som tur är inte så ofta. Vanligtvis stiger dygnets medeltemperatur på de flesta håll i landet med 1,2-1,6 grader i veckan. Maj månads värmerekord ligger på +32,5 grader. Det uppmättes både i Kristianstad och Kalmar 1892.

Vi har också ett köldrekord, det ligger på -24,1 grader i Fjällnäs i Härjedalen.

Men för den som i stället vill tillförlita sig på bondepraktikan så kommer här en regel: "Om det regnar mycket i maj skall det regna litet i september och tvärtom. Åska i maj skall ej betyda godt år. En bisvärm i maj är lika mycket värd som ett lass hö. En varm maj göder kyrkogården. Dagg och kyla om aftnarna bringar ett godt foderår" (Sibyllae spådom).