Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kom de då till Västerås, den här dansens kungar. I scenkostym - precis som på tv!

VLT 5 februari 1983.

- Mamma, mamma, det är ju ballongdansarna!!!

Lille fyraårige Erik Bätz och hans mamma Berit trodde knappt sina ögon när dörren plötsligt öppnades och Eriks tre favoriter, ballongdansarna Martin, Malcolm och Martin, hoppade ut på planen framför Stadshotellet i Västerås på fredagen. Iförda endast ballonger - precis som på tv!

Lika ballongentusiastiska är däremot inte upphovsmännen själva längre:

- Vi har "ballongdansat" över 500 gånger de två senaste åren, säger de med skakande tänder i vinterkylan efter "extranumret".

- Men så länge publiken gillar den så fortsätter vi.

Fulla hus

Att västeråspubliken gillar dem är det ingen tvekan om. Inför upprädandet på Cafe Blanche på fredagen var alla bord beställda redan innan förhandsannonsen sattes in i tidningen.

Alla fem ballongdansarshower de haft sedan premiären på King Creole i Stockholm i måndags har gått för fulla hus. Malcolm Hardee, Martin Soan och Martin Clarke är nästan lite chockade över all uppståndelse.

- I England är vi inte alls kända just för ballongdansen, utan mer för showen The greatest show on legs som sådan, förklarar Martin Soan. Där har nästan alla andra nummer slagit mer . . .

Idén till ballongdansen växte fram för tre år sedan, efter inspiration från Folies Bergèreflickorna i Paris. Då hade Martin Soan och Malcolm Hardee redan kört sin crazyshow i ett par år - showen vars viktigaste kännetecken är att artisterna aldrig rör en min.

Så småningom anslöt sig också Martin Clarke till gruppen, som för övrigt också består av en fjärde medlem - Tom Slater.

Sedan tre år tillbaka lever de på sin show och turnerar runt om i England. Ute i Europa är det nämligen bara i Holland som ballongdansarna slagit igenom på samma sätt som i Sverige.

Inte helt riskfritt

- Från början gjorde vi numret med pappersbitar, bitar som vi hela tiden delade på mitten så att det till slut bara var en liten papperslapp kvar, säger Malcolm Hardee.

- Men när vi en jul ville ta in lite mer julstämning i showen ändrade vi oss och började använda ballonger istället . . .

Ett lyckat drag har det visat sig, men inte helt utan faror . . .

- När vi var i Holland hoppade en hund upp på scenen och bet sönder ballongerna, avslöjar de lite generat. Därför har vi numer alltid reservballonger i munnen under numret.

Allt som allt har killarna i The greaterst show on legs 30 nummer på sitt program. Under ett framträdande hinner de med sex, vilka de varierar, men förutom ballongdansen är det ett inslag de heller aldrig missar. Skotsk svärdsdans utan svärd, säger Martin Sloan.

Kastar ballongerna

Efter den 18 dagar långa sverigeturnén reser truppen hem till London igen.

- Vi håller på med en ny show, en show där ballongdansen inte ingår!

Men går allt som planerat kommer Martin Soan, Malcolm Hardee och Martin Clarke förmodligen tillbaka i sommar igen.

- Vi har blivit så förtjusta i kompgruppen Limericks, som hjälpt oss under några framträdanden i Sverige att vi funderar på en folkparksturné tillsammans.

Här hittar du nostalgichatten!