Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väder i ett avlångt land

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Under onsdagen kunde man njuta av nästan 20 graders värme i landets sydligaste delar.

I de norra fjällen snöade det på morgonen. Nu när hösten börjar göra entre brukar det ofta vara så här. Kall luft norrifrån och varm från söder börjar kämpa om herraväldet över Sverige. På kort sikt, resten av veckan, är det den kalla som tar över. Vindar från norr gör att dagstemperaturerna i söder orkar knappt över 15 grader och första nattfrosten kan vara ett faktum.

Men fram i helgen kommer ett högtryck in från norska havet och det drar med sig varmare luft från Atlanten. Det ser ut som att landets norra delar i början av nästa vecka får de högsta dagstemperaturerna med drygt 20 grader i Västerbotten och Norrbotten och även resten av landet får mellan 15 och 20. När högtrycket drar bort får den kalla luften nya chanser att välla söderut.

Kontrasterna mellan varm och kall luft kan utlösa mycket rörelseenergi, det är därför riktiga stormlågtryck är vanligast under hösten. Nu får vi bara vänta och se om den närmaste tiden har några större stormar att bjuda på, det är inte alltid de idealiska förutsättningarna för stormbildning finns så här i början på hösten. Det är trots allt vanligare när vi kommer fram i oktober och november.