Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väder och hälsa

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Fullt av föroreningar i luften.

Annons

Teknik, industri, bilar tillfredsställer oss och gör livet enklare.Emellertid förorenar de också luften och vi andas gift. Temperatur, vindhastighet, förflyttning av hög- och lågtryck, atmosfäriska fenomen och lokal topografi har samband med koncentrationen och spridningen av föroreningar i ett område.

Några dagar med "inversion" i en stor stad skulle räcka för att orsaka en föroreningskatastrof.Luftcirkulationen avstannar och luftföroreningar samlas nära marken.

I London år 1952, kom kall luft in och orsakade en inversion. Industrin och fordonstrafik rörde sig som vanligt och det kalla vädret tvingade befolkningen använda sina kolkaminer för att värma sig.Efter två dagar täckte ett tätt och tjockt molntäcke med föroreningar Thames dal. Förekomsten av hjärtinfarkt och andningssvårigheter ökade mycket. Dramat tog slut när vinden blåste bort molnen.

Det uppskattades att ca 4000 personer dog. År 1948 i Pennsylvania fick 6000 människor luftvägssjukdom och tjugo dog efter en inversion.Ett utsläpp av metylisocyanat till luften under en inversion var orsaken till 3000 döda i Indien 1984.Jag har inga siffror för skador på boskap och skördar. Jag antar att det också är en stor siffra.

Frågan är hur stor vår roll var i de här katastroferna. Ty är det vi som skapar en förerenad atmosfär.