Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vafab: Industrin bör göra något för återvinningen i stället

Lobbyorganisationen Återvinningsindustrierna fortsätter att prata om vikten av att utveckla insamlingen av matavfall. I vårt förra svar förklarade vi att cirka 60 procent av matavfallet som slängs i vår region sedan flera år tillbaka samlas in och återvinns. Både nationellt och internationellt är det mycket höga insamlingsnivåer. Återvinningsindustriernas ambitioner att bygga ut möjligheterna att samla in och återvinna matavfallet kommer tio år försent i vår region. I stället har vi nya utmaningar.

Eftersom regionens restavfall i dag innehåller små mängder matavfall arbetar vi med att utveckla krossnings- och siktningstekniker för att kunna dela upp restavfallet i en fraktion som ska bli biogas i en torrötningsanläggning och en energirikare bränsledel med hög kvalitet som kan användas i konventionella förbränningsanläggningar i stället för sopförbränningsanläggningar. Lyckas vi med det kommer återvinningen i regionen att utvecklas ytterligare en nivå.

En annan utmaning för oss och kommunerna i regionen är att genomföra vår branschorganisation Avfall Sveriges vision ”Det finns inget avfall”. Ur miljösynpunkt är avfallsminimering mycket effektivare än återvinning. I det arbetet hoppas vi att hushållen och företagen i regionen ställer upp på samma sätt som de gjort när det gäller återvinningen av matavfall. Här ska det bli intressant att se vilka lösningar Återvinningsindustrierna kommer att bidra.

Vi får många frågor om vi kan hjälpa kommuner och företag utanför regionen med att röta deras matavfall eftersom det är en brist på rötningsanläggningar. Men det kan vi inte. Enligt kommunallagen får vi inte ta emot matavfall från företag och kommuner utanför regionen vilket är något som exempelvis lobbyorganisationen Återvinningsindustrierna bevakar. Vi tycker det är synd att vi inte kan bidra till att utveckla återvinningen av matavfall i övriga Sverige när vi har byggt upp en stor kompetens inom området. Speciellt när vi ser både ekonomiska och samhällsmässiga vinster för vår region om vi skulle bygga en till rötningsanläggning för matavfall.

Däremot förstår vi inte varför inte fler privata återvinningsföretag agerar och bygger nya anläggningar när efterfrågan är större än tillgången. Många kommuner och företag med matavfall skulle välkomna den typen av initiativ. Speciellt i Stockholmsområdet där dessutom efterfrågan på biogas är mycket stor, vilket gör en sådan satsning ännu mer intressant. Därför upprepar vi vår uppmaning till Återvinningsindustrierna. Gör något för återvinningen av matavfall i stället för att bara prata om den. Det finns redan en stor marknad som fler företag borde vara intresserade av.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel