Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vafab Miljö: Återvinningsindustrierna bara pratar

Lobbyorganisationen Återvinningsindustrierna skriver att det svenska matavfalls-målet på 35 procent inte uppnås och uppmanar regering och riksdag att ändra lagen

I artikeln menar man att orsaken är att lagstiftningen hindrar privata företag från att sortera ut sitt matavfall.

Det stämmer inte i Vafab Miljö-regionen. Här återvinner vi cirka 60 procent av det matavfall som slängs. Matavfallet kommer från både hushåll och privata företag som tex livsmedelsbutiker, restauranger och mat-producenter. Insamlingen sker effektivt och rationellt genom ett gemensamt insamlingssystem som kommunerna handlar upp.

Ett flertal privata företag har fått upp-draget att sköta om insamlingen av mat-avfall. Därför tycker vi att de privata företagen redan är med och uppfyller matavfalls-målet och hoppas att de vill fortsätta det arbetet genom att bli ännu bättre på att sortera sitt matavfall. Det är nämligen sorteringsviljan och kvaliteten på sorteringen som är lösningen på att återvinna och göra biogas av matavfall och inte ändrad lagstiftning.

Att vi kommit så långt i vår region beror på tydliga politiska beslut och ett aktivt samarbete mellan kommunerna i regionen, Mälarenergi, Västmanlands Lokaltrafik samt privata aktörer som till exempel fastighetsägare, restauranger, butiker, taxi- och andra transportföretag, matproducenter samt lantbrukare och inte minst hushållen som gör en fantastiskt sorteringsinsats. Vår uppmaning till regering och riksdag är att vara tydligare med att det är kommunerna som har ansvaret för att bygga upp en samhällsnyttig och lång-siktigt hållbar infrastruktur för insamling av matavfall och biogasproduktion eftersom det är kommunerna som har möjligheten att ta det helhetsgrepp som behövs.

Återvinningsindustrierna pratar tyvärr mest om att förändra lagar och i mycket liten utsträckning hur man på att aktivt sätt vill bidra till att förbättra och utveckla återvinningen. Det vore intressant om de någon gång skulle ge något annat exempel på hur återvinningen i Sverige faktiskt skullekunna utvecklas.

Det är inte lagarna det är fel på. Ska matavfallsmålet kunna uppfyllas och utvecklas handlar det om att bygga upp en långsiktigt hållbar infrastruktur och samtidigt få alla att engagera sig och förändra sitt beteende.

Hela kedjan måste fungera. Från det enskilda hushållet eller livsmedelsbutiken till lantbrukarna som ska använda bio-gödslet och fordonsägaren som tankar biogas i stället för bensin eller diesel. Och hela kedjan behöver arbeta tillsammans.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel