Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vägrade åka ambulans

Vårdpersonalen gjorde rätt som tvingade med en berusad man för vård, har vårdinspektionen beslutat.

Det var rätt av abulanspersonalen att ta med en man i 20-årsåldern från Västerås trots att denne vägrade vård. Det konstaterar Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, sedan mannen anmält vårdpersonalen dit.

Bakgrunden är att mannen, i berusat skick, ramlade fyra meter ner från ett träd på en campingplats. Ambulans kallades till platsen. Inledningsvis var mannen medvetslös, vaknade därefter, svimmade ånyo, men var vaken då ambulansen kom fram. Mannen var mycket upprörd då ambulansen nådde fram, och han vägrade låta sig tas med för vård på sjukhuset i Västerås.

Ambulanspersonalen kontaktade jourhavande kirurg på akutmottagningen i Västerås och berättade om patienten. Kirurgen bedömde att det fanns risk för svår hjärnskada eftersom patienten hade alarmerande symptom.

Upprördhet och aggression efter ett fall med huvudet mot marken är typiska tecken på svår hjärnskakning eller en livshotande hjärnblödning. Därför ansåg kirurgen att man inte hann vänta på att en läkare sändes ut till patienten. Han togs därför med i ambulans.

På sjukhuset vägrade han fortfarande låta sig undersökas och sändes hem efter sex timmar då inga tecken på skador företeddes. IVO konstaterar att mannens symptom gjorde att det var helt rätt att med tvång köra honom i ambulans.