Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vajerräcken kan vara farliga

Under nästa år byggs troligen vajerräcken på riksväg 56 ända fram till Sala. En ny avhandling från KTH visar dock att vajerräcken kan vara farliga.

Trafikverket har länge ansett att vajerräcken är ett billigt och säkert alternativ till motorvägar och de mer traditionella betongräckena. Men nu får de kritik.

En ny avhandling från Kungliga Tekniska högskolan, KTH, visar att de tvärtom kan vara både dyrare och farligare än andra räcken, berättade Rapport här om dagen.

Nu planerar Trafikverket ytterligare forskning kring vajerräcken.

Bakom avhandlingen står Hawzheen Karim, doktor i vägteknik. Han anser att resultatet tyder på att det blir allvarligare sekundära konsekvenser när ett fordon kör in i ett vajerräcke än i andra räcken.

Det kan leda till att bilen hamnar på andra sidan vägen, eller kommer tillbaka in i trafiken och då blir påkörd av en annan bil, enligt Karim.