Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vaktmästare skadad på sjukhuset – fallande tvättsäck slog honom till marken

Vaktmästaren höll på att lasta tvättsäckar när något gick helt fel: personal flera våningar upp i sjukhuset slängde en tung tvättsäck i tvättnedkastet som föll rakt ned i huvudet på vaktmästaren.

Olyckan inträffade på Västerås sjukhus i fredags – vaktmästaren blev såpass skadad att han fick föras till akuten för vård och även läggas in för vård i minst ett dygn, enligt uppgifter till vlt.se.

Hur mår mannen nu?

– Han är tilltufsad förstås men efter omständigheterna mår han bra. Han var inne på jobbet i dag, tisdag, och hälsade på men han blir sjukskriven ett tag till, säger Marianne Bergendahl, förvaltningsdirektör för verksamhets- och ledningsstöd där vaktmästeriet ingår.

Mannen har skickat uppgifter till VLT där han berättar om sina skador. Han har högerhanden i gips och ingen kraft eller ork i varken höger arm eller höger ben, där även känseln är nedsatt.

Olyckan inträffade när vaktmästaren tog hand om tvättsäckar i källarvåningen, där tvättsäckarna hamnar när de slängs ned genom tvättnedkasten från våningarna ovanför. Vaktmästaren hade gått in i utrymmet, där tvättsäckarna dimper ned, för att ta hand om en tvättsäck som fastnat.

– Något hände som vi inte trodde ska kunna hända. Personalen öppnar luckor och slänger ned säckarna men systemet ska känna av om någon gått in i uppsamlingsrummet och då ska det inte gå att öppna luckorna till tvättnedkasten, säger Marianne Bergendahl.

– Men något har gått fel, tekniskt eller handhavandemässigt och olyckan inträffade.

Från vilken våning släpptes säcken?

– Det är ännu inte klarlagt. Vi ska göra en utredning om hur detta kunnat gå till och få svar på alla frågor, reda ut vad som gick fel, säger Marianne Bergendahl.

Hur mycket vägde säcken?

– Det vet jag inte heller ännu, det får utredningen visa.

Händelsen är anmäld till Arbetsmiljöverket som också kommer att granska olyckan och orsakerna till att den kunde inträffa.

– Det är förfärligt beklagansvärt att detta har hänt. Vi trodde att systemet skulle stoppa sådant så att det ändå kunde ske är förstås chockartat för alla, säger Marianne Bergendahl.