Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våldsamt ungdomsgäng dömdes

Några våldsamma unga västeråsare har fått sin dom vid Västmanlands tingsrätt.

Centralfiguren i gänget, en 18-åring, döms för bland annat misshandel, hot, rån, grov stöld och våld mot tjänsteman. Fyra andra i gänget dömdes också.

Det var fem unga män som har stått åtalade för en katalog av brott. Samtliga är mellan 16 och 18 år gamla. Flera av dem har tidvis suttit anhållna, men gängets centralgestalt, 18-åringen, har dessutom suttit häktad i väntan på dom. 18-åringen har nämligen hotat brottsoffer för att hindra dem att polisanmäla och vittna mot honom.

Bland annat döms flera gängmedlemmar för en grov misshandel vid Sigurdsgatan i Västerås den 18 december förra åren. Fyra ur gänget gav sig på en ensam ung man, som blev svårt sparkad och knivskuren samt rånad.

I januari 2011 kom gänget i gräl med en busschaufför som inte uppskattade att de rökte på bussen. Det blev gräl och 18-åringen slog till busschauffören, vilket rubriceras som våld mot tjänsteman.

Den 11 maj 2011 var tre ur gänget inblandade i en misshandel på Viksäng. Offret var en annan ung man. Under bråket viftade gängmedlemmarna med knivar och hotade offret till livet.

Den 18-årige centralgestalten fälldes för fler brott, bland annat för att ha hotat till sig en mobiltelefon och för narkotikabrott.

18-åringen dömdes till sluten ungdomsvård i 8 månader (det som i folkmun kallas ”ungdomsfängelse”). De fyra andra gängmedlemmarna, som inte var lika brottsbelastade, dömdes till ungdomstjänst och ungdomsvård.