Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våldtäktsåtalad dubbelt friad

Tingsrätten friade i våras en numera 44-årig man från Surahammar, åtalad för våldtäkt mot barn. Nu har hovrätten gjort samma bedömning.

Enligt åtalet skulle mannen ha förgripit sig på sin, vid tillfället, sjuåriga dotter.

Övergreppen påstods ha ägt rum i mannens bostad vid flera tillfällen förra året och bestått i orala samlag samt att dottern onanerat åt honom.

Mannen förnekar allting. Han tror att hans före detta fru har förmått dottern att ljuga i syfte att ensam få vårdnaden om dottern.

Bevisningen grundar sig endast på vad dottern ska ha sagt till sin mamma, mormor och förskolepersonal.

Men tingsrätten ifrågasatte flickans berättelse. Det fanns inga detaljer, inga tidpunkter eller hur många gånger det handlade om. En utredning visade också att pappan och dottern hade en mycket bra relation vid tiden för de påstådda övergreppen.

När pappan var frihetsberövad frågade dottern efter honom. Mamman svarade att han var sjuk och måste bli frisk. Varför mamman ljög för dottern ansåg tingsrätten att hon inte kunnat lämna någon bra förklaring till och ansåg sammanfattningsvis att utredningen snarare ger stöd för att 44-åringen är helt oskyldig till anklagelserna.

Ärendet överklagades till hovrätten som nu helt och fullt håller med om tingsrättens resonemang och friar mannen helt.

”Målsägandes uppgifter om övergreppen har även i centrala delar varit påfallande detaljfattiga och till stor utsträckning bestått av upprepningar och hon har inte vid något av polisförhören spontant eller levande kunnat berätta om övergreppen i den utsträckning hennes ålder eller mognad borde ha medgivit.”

Åklagaren har beslutat att inte överklaga domen vidare till högsta domstolen.