Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välj rätt mobillösning till barnen

Svenska barn får i snitt sin första egna mobiltelefon vid nio års ålder. 

Dags att ge ungarna egna mobiler? Vi guidar dig genom djungeln av alternativ och tipsar om sätt att skydda sig mot skyhöga räkningar.

Svenska barn får i snitt sin första egna mobiltelefon vid nio års ålder. Vid elva har nio av tio barn en egen smartphone, enligt en undersökning från 2013 av Telenor och TNS Sifo. En fördel med att barnet har egen mobil är att ni alltid kan nå varandra. Men det finns en del saker att fundera på. När valet av telefon är gjort står du inför nästa val – vilken betallösning ska ni ha?

Kontantkort är ett vanligt alternativ för de yngre mobilanvändarna.

– Kontantkort är bra på så sätt att när pengarna är slut så är de det, men telefonen går fortfarande att ringa till, säger Camilla Brogren, kommunikationsansvarig för organisationen Telekområdgivarna, som ger opartisk och kostnadsfri konsumentrådgivning om abonnemang för tv, telefoni och bredband.

Den stora nackdelen är å andra sidan att du inte kan vara helt säker på att ditt barn alltid kommer kunna ringa när han eller hon behöver det.

I den uppsjö av olika abonnemang som finns på marknaden kan det verkligen löna sig att jämföra. Kontrollera bland annat vad som ingår, vilka bindningstider som gäller och vad minsta totalkostnaden blir. Att få en telefon ”på köpet” kanske blir dyrare än att köpa den separat och sedan teckna abonnemang.

– Skriv inte på ett avtal utan att verkligen ha läst igenom. Låter ett erbjudande för bra för att vara sant är det i regel det också, säger Camilla.

Utgå också från vilka behov ditt barn har.

– Ska mobilen användas till mycket streaming behövs en större surfpott, är det framför allt nåbarhet som prioriteras är det kanske inte lika viktigt.

Barn får inte teckna abonnemang själva och det är du som förälder som är ansvarig för användningen. Alla operatörer är skyldiga att erbjuda samtalsspärr och kreditspärr, så att du kan sätta ett maxbelopp eller spärra telefonen för betalsamtal. Många erbjuder också möjligheter att begränsa surfandet. Men du måste själv begära det.

– Kolla upp detta med operatören innan så slipper ni chockräkningar, säger Camilla.

En annan viktig sak att hålla koll på är konto- eller kreditkort kopplade till appbutiker i telefonen. Både Apple Store och Google Play vill att användare ska ha sitt konto- eller kreditkort knutet till kontot för att förenkla vid digitala betalningar. Som säkerhetskontroll räcker det ofta med ett lösenord för att genomföra köp via telefonen. Det kan därför vara klokt att välja ut ett lösenord som hemlighålls för barnet.

OLIKA ABONNEMANG

Enskilt abonnemang

Pris: Ca 100–400 kr/mån

Bindningstid: 0–24 mån

Beskrivning: Många operatörer har rabatter och erbjudanden för studenter och personer under 18 år. De flesta abonnemang har bindningstid och uppsägningstid, men det finns också de utan, till exempel Vimla, Hallon och Comviq. Många operatörer har mobilabonnemang med fast pris per månad.

Finns hos: Samtliga operatörer

Pris:

Familjeabonnemang Från ca 400–600 kr/mån, beroende på antal familjemedlemmar

Bindningstid: 0–24 mån

Beskrivning: Samla hela familjens abonnemang hos samma operatör för billigare totalkostnad. Surfpotten delar ni upp mellan er som det passar. Kostnaderna samlas på en gemensam faktura.

Finns hos: Telenor, Telia, Tre

Pris:

Kontantkort Priset per månad varierar med hur ofta du använder mobilen. Olika kontantkort har precis som olika abonnemang varierande taxor för samtal, sms och surf, så jämför innan.

Beskrivning: Med kontantkort betalar du innan och har full koll på hur mycket ditt barn gör av med. Nackdelen är att du inte alltid kan vara säker på att det finns pengar att ringa för. Du fyller på hos butiker, på nätet, via app eller kontokort. En del operatörer kan automatiskt tanka på kontantkorten när de tar slut.

Bindningstid: Ingen

Finns hos: Samtliga operatörer

Spärrtjänster

Pris:

SÄKERHET 0 kr

Beskrivning: Mobiloperatörer i Sverige är skyldiga att tillhandahålla spärrtjänster för betalningar och möjligheten att sätta ett maxbelopp per månad, men du måste aktivt begära det. Precis som för kontantkort är det en nackdel om ditt barn verkligen skulle behöva ringa.

Finns hos: Obligatoriskt för alla operatörer

Säkerhetspaket med surfskydd (föräldrakontroll)

Pris: Från cirka 25 kr/mån–100 kr/mån.

Beskrivning: Program som bland annat kan blockera olämpliga webbsidor och förhindra att dina barn använder vissa program. Finns även i appform. Kan köpas som tillägg genom de flesta mobiloperatörer. Finns även varianter som gäller för alla enheter: datorer, surfplattor och mobiler.

Barns mobilanvändning i siffror

En undersökning från 2015 av Statens medieråd visar att: