Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välj välkänt brandskydd

Stajlade brandskyddsprodukter har blivit populära. Snygga i all ära, men kolla kvalitén innan du slår till. Brandingenjören Fredrik Eriksson tipsar om vad du ska se upp med.

Silverfärgade eller mönstrade släckare, brandvarnare som ser ut som fåglar och brandfiltar i lyxiga fodral har intagit butiker och webbshoppar.

Det är lätt att förföras av formen och förpackningen, men funktionen – att varna för eller släcka bränder, får inte gå förlorad.– Det är förstås viktigare att brandsläckaren finns, än att den är snygg. Men har man jobbigt med att brandsläckarens färg är röd, köp en annan färg men kolla att den håller måttet, säger Fredrik Eriksson, brandingenjör på Mälardalens brand- och räddningsförbund. Han möter VLT i en galleria i Västerås för att se utbudet i butiker och prata om märkningar och ge råd om vilka brandskyddsgrejer som är bra att ha hemma – oavsett hur de ser ut.

Nog kan det tyckas vara lite tokigt att formgivning också nått brandsäkerhets- utrustning. Men leder det till att en pulverbrandsläckare finns lättillgänglig – om än mestadels som en dekorativ pjäs oanvänd på – när elden kommer lös, får något sägas vara vunnet.

– Så länge man köper brandskyddsprodukter i en välkänd och etablerad butikskedja, skulle jag vilja säga att man kan känna sig säker, säger Fredrik Eriksson.

Handlar man i mindre kända butiker, fysiska och på nätet, kan det alltså vara bra att kolla märkningar för att få ett hum om kvalitén (se faktarutan intill).

Det kan vara bra att känna till att det finns en europeisk standard för handbrandsläckare. Fredrik Erikssons råd är att man ska köpa minst en sexkilos pulverbrandsläckare till bostaden.Fredrik Eriksson råder också att man ska vara generös med brandvarnare hemma.– De kostar inte mycket, och man kan säga att de som finns i handeln, de är godkända.

Numera finns också varnare som kan seriekopplas. På så vis kan man tjäna avgörande tid om det skulle börja brinna.

– Om du sover på över-våningen och det börjar brinna i källaren kanske du inte vaknar av brandvarnaren i källartrappan. Men är de seriekopplade går den på övervåningen i gång samtidigt som den i källaren.De vunna minuterna kan vara avgörande för att släcka en brand eller evakuera huset.

I barnrum bör det också finnas brandvarnare.

– Numera finns tv och annan elektronik i större utsträckning i barnens rum. Dessutom: om ett barn leker med tändstickor lär de inte göra det i hallen, utan snarare när de slinker in på sitt rum, eller hur? säger Fredrik Eriksson.