Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välja biostol - inget för rullstolsburna

Längst fram i mitten av salongen. Endast därifrån kommer rullstolsburna kunna se bio i nya Filmstaden i Västerås. En säkerhets-fråga, enligt SF:s företrädare. Men skisserna upprör flera funktionshindrade.

–Vi har inte längre någon möjlighet att välja plats. Det känns diskriminerande, säger Johanna Andersson, som går på bio ett par gånger i månaden.

I Västerås handikapp organisations samarbetsråd önskade man få se byggskisserna redan för ett år sedan. I förra veckan fick de möjlighet att se skisser och träffa representanter för etableringen.

–De hörde vad vi sa men tyckte inte att platsen spelar någon roll. Två platser är dessutom för lite, vi kan inte gå flera tillsammans, säger Johanna Andersson.

Magnus Lundgren, samordnare för tillgängligheten, är nöjd med de anpassningar som planeras. Enligt honom är det tekniskt omöjligt att ha platser för rullstolsburna på någon annan plats. Det handlar om säkerhet.

– Vid en utrymning måste man snabbt kunna ta sig ut. För personer i rullstol kan det endast ske längst fram. Det finns inga alternativa sätt att bygga på, säger han.

I de nya, större salongerna byggs trappstegsformade avsatser vid sidorna vilket gör att rullstolsburna inte kan ta plats i ytterkant längre. Två platser, längst fram i mitten, kan bokas av rullstolsburna. Magnus Lundgren tillägger att bioduken både kommer sitta lägre och på längre avstånd från första raden. Därför bedöms upplevelsen bli lika bra som i dag.

– Vi är nöjda med tillgängligheten för funktionshindrade. Vi håller oss till lagkraven. Dessutom gör vi hissarna större och toaletterna bättre än vad som krävs, säger han.

Mats Kullander är etableringschef vid SF och har byggt både nuvarande och tidigare bioanläggningar i Västerås. Han har inte sett behov av att göra plats för fler än två rullstolar i någon av salongerna.

Vad vill du säga till dem som upplever att det här ändå är en försämring?

–De har en felaktig upplevelse i så fall. Ur säkerhetssynpunkt gör vi en förbättring.