Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väljarna har rätt att veta om någon enskild person stöder ett partimed större summor pengar.

Ett gammalt krav blir inte nytt för att Moderaterna ansluter sig.

De nya Moderaterna förnekar sig inte. När de byter åsikt skall detta presenteras som något nytt och Moderaterna som pådrivande.

Marknadsföringsstrategin blev närmast generande tydlig när Moderaterna i går bytte fot om öppenhet och partibidrag. Tidigare har partiet bestämt motsatt sig andra partiers förslag om att lagstifta om att alla bidrag till partiet över 20 000 kronor ska redovisas. Det har skett med hänvisning till integritet och valhemlighet. Människor ska inte behöva skylta med att de ekonomiskt stödjer ett politiskt parti, har det hetat.

Det har funnits en majoritet i riksdagen för öppen redovisning, men Moderaternas linje räddades genom att Folkpartiet och Centerpartiet gick emot de egna uppfattningarna och stödde en gemensam regeringslinje om nej till lag om redovisning. Sverige har också fått kritik av Europa-rådets organ för korruptionsövervakning för att insynen är för dålig i hur de politiska partierna finansieras.

Men nu har Moderaterna ändrat åsikt. Borta är de tidigare synpunkterna om värnet av integriteten. Nu ska partiet ”ensidigt” redovisa alla bidragsgivare över 20 000 kronor och bjuder in de andra partierna för samtal om ökad öppenhet. Det taktiska syftet att sätta press på Socialdemokraterna är tydligt.

För Moderaterna vill att alla partier (läs Socialdemokraterna) ska redovisa stöd genom oavlönat valarbete, där andra organisationer (läs LO och dess förbund) står för lönerna. LO-medlemmar ska få rätt att hindra att deras inbetalda avgifter går till att stödja ett politiskt parti (läs återigen Socialdemokraterna). Det ska tydligt framgå när lotterier finansierar politiska partier och deras sidoorganisationer. Även detta handlar om Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna var inte alldeles tydliga i sitt svar. Å ena sidan framhöll partiet att organisationer ska ha rätt att stödja vilka de vill men å andra sidan redovisades alla bidrag från LO och dess förbund redan.

De svenska partierna är till största delen beroende av skattebetalarna genom partistödet. Partierna tar inte heller emot bidrag från företag. Det gör att frågan om bidragsgivare är mer angelägen i andra länder.

Pengar är inte heller avgörande, det rika Centerpartiet ligger ändå farligt nära fyraprocentspärren.

Men kravet på redovisning av större bidrag är ändå rimligt. Väljarna har rätt att veta om någon enskild person stöder ett parti med större summor. Personvalets större betydelse gör det också mer ange-läget att veta vilka som står bakom olika kandidater. Det är bäst om det kan lösas på frivillig väg, men annars krävs lagstiftning. Köparna har rätt till tydlig konsumentupplysning när lotteriers överskott går till politiska partier.

Däremot bör inte organisationers rätt att genom majoritetsbeslut stödja ett parti inskränkas. Det skulle bli besvärliga gränsdragningar och vara ett långtgående politiskt ingrepp i organisationers rätt att själva bestämma. LO får problem att fortsätta som hittills om fler och fler medlemmar röstar på andra partier än Socialdemokraterna. Men det är LO:s och inte statens bekymmer.

Det är bra att Moderaterna ger upp sitt motstånd mot att redovisa större bidrag. Ibland är det bra att ändra sig. Men då är det mer hederligt mot väljarna att erkänna omsvängningen i stället för att låtsas som om De nya Moderaterna har förnyat sig igen.