Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välkänd missbrukare gick in på citykrogar och stal – får skyddstillsyn

En 56-årig man tog sig in på Bistro Gränden och restaurang Frank och stal vin och öl. Men eftersom tingsrätten anser att mannen har en så pass svår missbruksproblematik slipper han fängelse.

Det var i maj månad i år som den 56-årige mannen begick stölderna som Västmanlands tingsrätt nu dömt honom för. Vid det första tillfället monterade han loss en ruta på restaurangen Bistro Gränden på Smedjegatan i centrala Västerås, för att därefter ta sig och och stjäla fyra flaskor vin och en flaska öl.

Läs också: Ynglingar stal alkohol från man i 70-årsåldern

Ett par veckor senare var det dags igen. Den här gången var det restaurang Frank vid Bondtorget som fick besök av den törstige mannen, som efter att han känt på några dörrhandtag lyckades ta sig in i lokalerna och få med sig tre flaskor vin.

Mannen är inte obekant för rättsväsendet. Han förekommer sedan tidigare under 47 avsnitt i belastningsregistret, mestadels för liknande brottslighet.

Läs också: Låtsades vilja byta – stal alkohol

Med anledning av det, som tingsrätten skriver, "mycket långvariga och omfattande missbruk med tillhörander brottslighet" som präglat 56-åringens liv – han har slussats in och ut i olika insatser och stödboenden – anser man att fängelse inte vore en lämplig påföljd för honom. Att han dessutom varit drogfri sedan slutet av juni – då han togs in på ett behandlingshem i Värmland – anses förmildrande för honom.

I stället dömer Västmanlands tingsrätt honom till skyddstillsyn med en särskild föreskrift om att han ska delta i ett vård- och behandlingsprogram mot missbruk och dessutom regelbundet tvingas lämna urinprov.

Läs också: Okänd mängd alkohol stals vid inbrott

Mannen döms också för ringa narkotikabrott, för att vid ett tillfälle i april ha brukat cannabis samt preparat som innehåller de narkotikaklassade substanserna klonazepam och diazepam.