Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välkommen sensommar!

Augusti! Trädgården är fullmogen – frukter, bär, grönsaker och kryddor bjuder in till skördefest och vackra, daggiga morgnar och kvällar doftar det av fuktig mylla.

BRA ATT GÖRA NU!

Inser du plötsligt att trädgården inte har några höstblommande buskar? Det finns mycket krukodlat att köpa, som syrenhortensia och syrenbuddleja, som fjärilarna genast kommer att samlas vid? Det går att plantera dessa nu i full blom för njutning redan i år.

Tomatplantor är det bra att toppa så att inga nya blomklasar bildas. Plantan behöver all sin växtkraft till att låta de tomater som redan finns mogna.

Gallra krusbärs- och vinbärsbuskarna efter skörden. Ta bort gamla och risiga grenar så att du får ljus och luft in i buskarna.

Träden som savar mycket på våren kan du beskära på sensommaren. Sådana träd är exempelvis trädbuxbom, tulpanträd, magnolia, valnöt och mullbär.

Ogräset har inte alls tagit semester utan fortsätter att växa. Gör en raid nu och försök ta bort dem innan de går i frö! Rotogräs bör slängas i soppåsen, inte i komposten!

Fortsätt att skörda kryddväxter. Välj en solig dag att skörda på. Repa av bladen, och om du vill även blommor, från stjälkarna och lägg på ett galler. Ställ på en torr och skuggig plats. Titta till varje dag och rör runt tills alla blad har torkat. Lägg i fina burkar.

Potatisbladmögel är en svamp som ger så kallad brunröta på potatisen. För att undvika detta bör du ta bort blasten från potatislandet så snart potatisen är färdig att skörda. Om du ser tecken på brunröta (bruna fläckar på bladen) ska du dock ta bort dem omedelbart, även om potatisen inte är skördeklar. Lägg bladen i en plastpåse, knyt ihop och släng tillsammans med de brännbara hushållssoporna.

Så gröngödsling i kökslandet när du har skördat klart. När plantorna kommit upp en bit på hösten klipper du av dem och myllar ner bladen ytligt i jorden. Detta ger finfin näring inför nästa säsong. Medan gröngödslingen växer ger den dessutom ogräset god konkurrens. Det finns färdiga blandningar att köpa som innehåller bland annat honungsört, blodköver och jordklöver.

PÅ BALKONG OCH TERRASS

Augusti är en riktigt fin balkongmånad. Det är fortfarande varmt och ofta stilla så här års. Samtidigt blir kvällarna mörkare vilket ger tillfälle att mysa till det. På balkongen är detta en enkel sak – lägg ut filtar, tänd lyktor och bjud på säsongens första soppa.

Växter som odlas i kruka trivs ofta bra i augusti då luften är fuktig och solvärmen inte lika intensiv. Gör höstfint med blommande dahlior som finns att köpa nu. Krysantemum, astrar, murgröna och små barrväxter är också fina, lättodlade och håller en bra bit in på hösten.