Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välkommen sköna maj

Sköna maj står och knackar på vår dörr och hon välkomnas på många håll av skönsång. Valborgsmässoafton är ju den dag då vi tänder brasa och välkomnar våren med sång och tal. Men samtidigt som vi nu är i begrepp att sjunga in våren kan vi konstatera att sommaren redan har kommit till landet. Som skomakarens semester mellan hägg och syren ibland blir kort, likaså blev på en del håll även vårens varande.

Till Svealand kom den överlag omkring 1 april. Sommaren tågade därefter in ca 3 veckor senare. I min hemstad Arvika varade våren i 17 dagar. Borde man då kanske sjunga sommaren till? Valborgsvädret har genom åren varit väldigt varierat. 1981 var det t.ex. nollgradigt med snöblandat regn i Stockholm, 1985 rådde snöslask under firandet i Lund och år 2000 bjöds det på högsommarvärme med 29 grader i Markaryd i södra Småland. Hur ser då prognosen ut för helgen? Vi har ett högtryck med centrum över Norska havet.

Det ger i stort nordliga vindar över landet med svalare luft och något lägre temperaturer, från ca 15 grader i söder till ca 5 i norra Lappland. På dagarna växer en del stackmoln till, men Valborgsmässoafton ser i stort ut att bjuda på mest uppehåll. Det är främst över nordöstra Norrland som regnskurar kan förekomma. Till 1 maj ökar risken för regnskurar över landet.