Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vållade dödsolycka – får fängelsestraff

Med 1,09 promille i kroppen och både kokain och cannabis i kroppen körde den 25-årige västeråsaren bil på Skultunavägen.

Med sig i bilen, natten till den 13 september 2012, hade han en bekant, en kvinna i 45-årsåldern. De båda hade varit på krogen och trots det valt att ta bilen hem.

I en kurva vid Åby tog färden slut. I vad som tings- och hovrätten anser vara en för hög hastighet med hänsyn till omständigheterna väjde den körkortslöse 25-åringen för ett rådjur – och körde in i ett träd.

Vittnen till olyckan skyndade till, redan då var kvinnan, passageraren, livlös och hon dödförklarades senare.

Inför Västmanlands tingsrätt sade 25-åringen att han motvilligt satt sig bakom ratten, övertalad av kvinnan, och att han körde i normal hastighet då rådjuret överraskade honom.

Tingsrätten dömde honom i september 2013 till ett och ett halvt års fängelse för grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till annans död, grovt rattfylleri och olovlig körning. 25-åringen var tidigare straffad för diverse brott.

Svea hovrätt beslutade i februari i år att fastställa tingsrättens dom i alla avseenden.

25-åringen överklagade då till högsta instans genom att ansöka om prövningstillstånd i Högsta domstolen, som nu beslutat att inte meddela prövningstillstånd. Hovrättens dom står därför fast.