Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vallby blir pilot för nya billiga bostäder

Länge har det klagats på att nyproducerade hyresrätter är på tok för dyra. Men vid infarten till Vallby centrum börjar Mimer snart bygga en ny sorts koncepthus som man hoppas ska bli både billigt och yteffektivt.

Vid infarten till Vallby centrum från Vallbyleden planerar Mimer att bygga två sexvåningshus med totalt 94 små ettor och tvåor. Men Matboden, som kvarteret heter, ska inte bebyggas med vilka flerfamiljshus som helst:

– Det ska upplevas som nya bostäder som är prisvärda, säger Thomas Rehn, projektledare på Mimer.

Kombo mini är ett huskoncept som Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, har tagit fram. Genom stora ramupphandlingar som pressat priserna för byggnation är syftet att kunna bygga yteffektiva bostäder som också är billigare än gängse nyproduktion.

– Det är oftast en öppen planlösning där man maximalt utnyttjar ytorna, säger Thomas Rehn.

Läget har valts med omsorg. Dels äger Mimer redan marken, dels ligger kvarteret i anslutning till service och kommunikationer. Den gamla byggnaden på platsen, en gång livsmedelsbutik, har monterats ned och skickats till Norrköping där den ska byggas upp i form av en bilhall.

– Vi behöver bara göra en ny cykelöverfart över Allmogevägen, säger Thomas Rehn.

Länge har nyproduktion varit synonymt med dyra hyror. En granskning som Hyresgästföreningen har gjort visar att 60 procent av hushållen i Västerås inte har råd med en genomsnittlig nyproducerad hyrestvåa. Ännu vet ingen vad hyrorna i kvarteret Matboden kommer att landa på. Men Hyresgästföreningens förhoppning är att Sabos kombohus ska innebära en vändning.

– Vi tycker att det här är ett bra exempel på hur man kan bygga billigare. Vi ser flera tecken på att man i Västerås faktiskt försöker göra det, säger Johan Lindahl, bostadspolitisk utredare på Hyresgästföreningen Aros-Gävle, där Västerås ingår.

Standardiserat bostadsbyggande kanske får en och annan att tänka på det utskällda miljonprogrammet. Men på Sabo försäkrar man att kombohusen inte har något att göra med de områden som bostadspolitiken under 60- och 70-talet skapade.

– Det här handlar om kompletteringsbebyggelse. Det är inga storskaliga komplex med många tusen bostäder. Byggnaderna i miljonprogrammet handlade om att det inte fanns något sammanhang och det är viktigt när man bygger stad, säger Jonas Högset, ansvarig för nyproduktion på Sabo.

Om 20 år hoppas han att kombohusen gett avtryck på bostadsmarknaden.

– Man ska se det som ett viktigt steg för att rationalisera branschen, säger han.

Efter att man fått bygglov hoppas Mimer att byggstart kan ske i slutet av 2016, med inflytt våren 2018.