Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vallbyggen förbereds i Sura

Vallbyggen i Virsbo och Västsura hör till planerna om en vårflod skulle drabba Surahammars kommun.

Nu förbereder sig Surahammar för en eventuell vårflod. Kommunen har bildat en arbetsgrupp för att förebygga och mildra konsekvenserna av en kraftig vårflod.

Enligt Frank Pfeiler, kanslichef i Surahammars kommun, är en vårflod ännu inte i sikte. Men tanken är att vidta åtgärder, dels för att förhindra att översvämningar inträffar, dels för att mildra konsekvenserna vid en eventuell vårflod.

– Om det blir varmt hastigt, snön smälter snabbt och det kommer regn på, kan det bli en vattennivå som orsakar problem, säger Frank Pfeiler.

Kommunen satsar främst på att samla information genom att på SMHI:s hemsida hålla koll på väderutvecklingen i området. Dessutom samarbetar kommunen med älvsamordningen, länsstyrelsen och vattenregleringsföretag för att ge och få information genom att utbyta erfarenheter och kunskaper.

– Samarbetet är ett sätt att få in information för att veta i förväg. Vi har även nätverk i kommunen och kontakt med folk som bor nära vattnet, säger Frank Pfeiler.

Vid extra utsatta områden, som vägen ut mot Västsura och delar av Virsbo, kan det även bli aktuellt att bygga vallar. Kommunen arbetar därför med att kartlägga var det finns material att köpa.

– Vi har blivit mer uppmärksamma, det har blivit större diskussioner och vi ser runt om i världen att det är extrema vattensituationer, säger Frank Pfeiler.

Även Hallstahammars kommun har gjort vissa förberedelser och informerar om läget på sin hemsida.

Mälarenergi har också sänkt vattennivån i sjön Åmänningen för att möta vårflodens vatten.