Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välmatad musikfestival

Opera för barn, temperamentsfylld Balkanmusik och en egen version av Tre tenorer. Det är något av vad som bjuds på festivalen Musik vid Mälaren i Västerås 24-29 augusti.

Det är femte året i rad som arrangörerna Gunnar Dalborg och Patrik Jablonski lyfter fram den klassiska musiken i en festival med artister på hög internationell nivå.

Ambitionen är att nå även en yngre publik.

– Vi försöker att bredda publikunderlaget för den klassiska musiken, säger Dalborg.

Det blir inte heller bara klassiskt. På tisdag väntas bokstavligt talat fullt blås när Boban Marko Markovics 14-mannaorkester svänger loss med romska toner i Konserthuset.

Balkanmusik av ett helt annat slag blir det med Banja Luka Filharmonic Orchestra, en ung och kvinnodominerad orkester, som på torsdag kväll spelar Chopin och Schumann

i Konserthuset. På fredagen hyllas 200-årsjubilaren Robert Schumann i en konsert med Patrik Jablonski på piano och den serbiske violinisten Kolundzija.

– En av våra stora världsviolinister, konstaterar Gunnar Dalborg.

Lördagen ägnas åt opera. Först den traditionella operaföreställningen för barn som leds av Petra Jablonski och som i år har ett rymdtema.

På kvällen sjunger tre tenorer klassiska pärlor: britten John Hudson, den unge italienaren Giulio Pelligra och svenske Mats Carlsson.