Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valpar stals - och återvände

"Som en mardröm" beskriver Pia Södergård känslan när hon insåg att hennes två stycken fem och en halv veckor gamla hundvalpar stulits.

Hunduppfödaren Pia Södergård bor i Harkie bortom Frösåkers golfbana.

- Det är världens lugnaste och tryggaste område och vårt hus ligger vid en återvändsgata, säger hon.

Tidigt i fredags morse släppte Pia Södergård som vanligt ut sina fem stycken drygt fem veckor gamla jack russel-valpar i valphagen utanför huset.

- Jag släppte ut dem kvart i fem. De brukar vara ute någon timme på morgonen tillsammans med tiken, berättar hon.

När Pia Södergårds dotter gick ut vid sjutiden samma morgon syntes bara tre av hundvalparna till.

- Vi tänkte att de kanske smitit och började leta efter dem på en gång.

Sökandet blev emellertid resultatlöst. Valparna stod inte att finna någonstans och paniken började växa inom Pia Södergård.

- Det var fruktansvärt att inse att de var borta. De är alldeles för små för att vara skilda från sin mamma.

Pia Södergård gick och knackade på hos en granne för att höra om grannen sett något. Då fick hon veta att grannen haft inbrott i sin bil. Efter en stund visade det sig att flera grannar drabbats av bilinbrott, inklusive Pia Södergård själv.

- Jag antog då att det var tjuvar som stulit hundarna, säger Pia Södergård som ringde polisen och anmälde händelsen.

Dagen efter träffade hon en annan hunduppfödare som berättade att hon sett två tonåringar som stod och höll i varsin hundvalp i centrala Västerås på fredagseftermiddagen.

- Många runt omkring hade varit upprörda över hanteringen av valparna. Min kollega visste inte att mina valpar var stulna men hon gick ändå fram till ungdomarna och frågade var de fått valparna från och då sade de att de fått dem av en granne vars tik hade dött, berättar Pia Södergård.

Tonåringarna ska sedan ha hoppat på en buss och försvunnit från platsen.

- Jag ringde genast polisen igen och även bussbolaget, säger Pia Södergård.

På lördagseftermiddagen fick så Pia Södergård ett efterlängtat samtal från polisen. En ung tjej hade hittat två övergivna hundvalpar vid Lögarängsbadet när hon var ute och joggade på lördagsmorgonen. Flickan hade tagit hem valparna och gett dem vatten och sedan lämnat in dem hos polisen som i sin tur kontaktade den rättmätige ägaren.

- Jag är jätteglad att de är tillbaka. Det var som en mardröm. Hade valparna varit borta längre tror jag inte de klarat sig. De torkar ut väldigt snabbt och måste dia fyra gånger om dagen. De får också speciellt valpfoder och välling, säger Pia Södergård som gett upphittaren hittelön.

Valparna är nu tillbaka hos sina syskon och sin mamma Foxy. Enligt Pia Södergård verkar de inte ha tagit någon skada av äventyret.

- De verkar omedvetna om vad de varit med om och började dia direkt. Nu får polisen utreda hur stölden gått till. Det som är viktigt att poängtera är att hundvalpar inte är några leksaker som man kan ha hur som helst, säger Pia Södergård.

Polisen har i nuläget ingen misstänkt för stölden och vet inte om hundstölden och bilinbrotten i samma område har något samband.