Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vändningen: Nu minskar kostnaderna för hyrläkare i Västmanland

Kostnaderna för hyrläkare i Västmanland minskar näst mest i landet. Det slår regionen fast i ett pressmeddelande. Samtidigt gäller det att raska på takten, då målet är att vara helt oberoende redan 2019.

Under många år har Region Västmanland varit beroende av hyrläkare för att klara bemanningen, vilket belastat ekonomin hårt. Men nu minskar kostnaderna för inhyrd personal, uppger regionen i ett pressmeddelande.

Läs också: Tre av länets vårdcentraler klarar inte regionens krav – har svårt locka fasta läkare

Enligt SKL:s senaste mätning har regionens kostnader för inhyrd vårdpersonal minskat med 4,2 procent under det tredje kvartalet 2017 jämfört med samma period ifjol. Det är näst bäst i Sverige. Den största delen av kostnadsminskningen står psykiatrin för, där kostnaderna minskat med 25 procent under det tredje kvartalet i år.

– Vi ska vara stolta över vårt resultat. Det är en nödvändig omställning som innebär ihärdigt arbete men som gynnar alla invånare i längden. Nu gäller det att hålla i arbetet under hela 2018 så att vi når målet med ett oberoende, säger regionråd Lena Johansson (S) i ett uttalande.

Läs också: KD vill att hyrläkare fasas ut

Men än är det långt kvar till målet. Region Västmanlands mål är att man ska vara oberoende av inhyrd personal senast den 1 januari 2019.