Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänskapskorruption bland vårdchefer

Annons
Regionkansliet.

Jag läste i onsdagens VLT reportaget om sjuksköterskan som blivit utköpt av sin arbetsgivare Region Västmanland. Just detta fall har jag ingen kännedom om alls, men jag har arbetat inom samma organisation i över 20 år och artikeln gör mig inte förvånad men däremot mycket illa berörd.

För dig som är Plus-kund: Sjuksköterskan Anna blev utköpt – fick 19 månadslöner: ”Alltid lättast att flytta på den som är mobbad”

Det jag upplevt under mina år inom Landstinget Västmanland/Region Västmanland är att det finns en mycket stark kultur som innebär att chefer skyddar varandra. Chefer tillåts bete sig illa mot medarbetare och chefer tillåts begå uppenbara felaktigheter utan att överordnade chefer agerar.

Det finns en utbredd och cementerad vänskapskorruption mellan chefer som är mycket osund. Det pratas om att det skall vara högt i tak inom vår organisation och att medarbetares åsikter skall tas till vara men ofta är det precis tvärt om.

Många chefer vill istället omge sig med en samling ja-sägare. Medarbetare som vill utnyttja den påstådda höga takhöjden tystas ner genom bland annat regelrätt mobbning.

De som vill vara chefer vill ju också ofta avancera inom organisationen och få en lite högre chefsbefattning. Då gäller det att slicka både uppåt och neråt och inte skaffa sig några ovänner. Att poängtera att det finns missförhållande kan definitivt bestraffas med uteblivna möjligheter till befordran, dålig löneutveckling och ren mobbning. Detta är inget annat än vänskapskorruption mellan chefer inom Region Västmanland.

Drygt 20 år som anställd i Region Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons