Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänsterkritik mot Mimers försäljningar – "Boende mister sin trygghet"

Många hyresgäster är oroliga inför Mimers försäljning av fastigheter på Bäckby och Skallberget. Det påpekade Vasiliki Tsouplaki (V) när hon ställde en rad kritiska frågor om försäljningen till Mimers ordförande Lars Korkman (S).

Vasiliki Tsouplaki är kritisk till försäljningen och tog tidigare utförsäljningar på Vetterstorp och Pettersberg som exempel.

– På Vetterstorp gjordes lyxrenoveringar, hyrorna chockhöjdes och många hyresgäster måste flytta därifrån, sade hon.

Hon gav också ett exempel från 2005 då Mimer sålde fastigheter till AMF Pension.

– AMF Pension har skyfflat runt bostäderna i olika bolag och förvaltare och hyresgästerna är inte nöjda, sade hon.

Hon påpekade också att kommunen i andra sammanhang säger att de ska satsa på Bäckby och Skallberget, samtidigt som Mimer drar sig tillbaka i områdena. Det är att sända motstridiga signaler, anser hon.

– Många hyresgäster är oroliga. Det handlar om att deras hem ska säljas. De har känt en trygghet i att bo hos Mimer, sade Vasiliki Tsouplaki.

Lars Korkman höll med om att oron finns och sade att Mimers styrelse har diskuterat det.

Som VLT tidigare berättat ska Mimer sälja två fastigheter på Puddelugnsgatan och Axel Oxelstiernas gata på Bäckby samt två fastigheter på Bellmansgatan och Karlfeldtsgatan på Skallberget.

Som skäl till försäljningen sade Lars Korkman att Mimer är en dominerande ägare. En ytterligare ägare ska bidra till den fortsatta utvecklingen. Denna ägare ska vara lika bra som Mimer när det gäller kundnöjdhet och samhällsengagemang.

– Vi ska inspirera varandra och hitta bra åtgärder gemensamt, sade Lars Korkman.

Vasiliki Tsouplaki ifrågasatte vad en annan ägare kan göra som inte Mimer klarar. Hon tyckte att Mimer kan göra studiebesök på andra platser samt fråga hyresgästerna och Hyresgästföreningen för att få in nya idéer.

Hon påpekade att Mimer har ett större ansvar än privata företag som drivs av vinstintresse.

– Historien visar att det inte går att lita på dem, sade hon.

Lars Korkman slog fast att Mimer kommer att vara kvar och utveckla Bäckby och Skallberget.

– Vi är ett offentligt ägt bolag och det finns hinder för vad vi kan göra tillsammans med andra aktörer, sade han.

Han påpekade att försäljningen handlar om 749 lägenheter. Det är sju procent av Mimers lägenhetsbestånd och tycker inte att det är en stor del.

– Mimer har fortsatt en dominerade ställning, sade han.

Vasiliki Tsouplaki tyckte å sin sida att sju procent är en stor affär.

– Jag trodde debatten idag skulle handla om att få in pengar för att ha råd att bygga nytt. Men jag är glad att ni står fast vid inriktningen att det handlar om inspirationsbrist och inte ekonomiska argument, sade hon.

Lars Korkman påpekade att Mimer snart ska bygga nya fastigheter på Bäckby och att även Ikano ska bygga.

– Vi avhänder oss inte ansvaret, sade han.