Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänsterpartiet kan få samma otacksamma roll som de ”gamla” Moderaterna hade.

Med Jonas Sjöstedt som partiledare kan Vänsterpartiet vinna väljare från Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Men knappast från deborgerliga partierna.

Jonas Sjöstedt blev vald till partiledare för Vänsterpartiet med bred marginal. Han vann över den enda kvarstående motkandidaten Rossana Dinamarca med röstsiffrorna

179-39.

Det var dock en jämn och spännande omröstning på kongressen. Förslaget om delat ledarskap avvisades med 115-108. När frågan har varit uppe tidigare har majoriteten emot varit större.

Det fanns nog främst två skäl till att stödet för delat ledarskap hade vuxit. Miljöpartiet hade framgång med Maria Wetterstrand och Peter Eriksson och det kändes pinsamt för det feministiska Vänsterpartiet med en ny man som partiledare efter Lars Ohly. Hade Sjöstedt varit kvinna är det tveksamt om frågan alls hade blivit aktuell.

Kongressmajoriteten höll dock huvudet kallt. Det var klokt, i synnerhet i ett såpass brokigt parti som Vänsterpartiet. Ska delat ledarskap fungera krävs att de två i toppen är väl samspelta och drar åt samma håll. Det är lättare sagt än gjort. Det fanns till exempel tydliga skillnader mellan Sjöstedt och Dinamarca.

Jonas Sjöstedt har som partiledare goda möjligheter att om han vill sprida ledarskapet. Han kan till exempel lyfta fram Ulla Andersson som finanspolitisk tales-person och ge henne stort utrymme i den ekonomiska debatten. Så har Social-demokraterna gjort tidigare.

Vänsterpartiet har haft det motigt under Lars Ohly. Hans försvar för sitt kommunistiska förflutna har varit ett sänke. Väljarstödet har varit lägre än under Gudrun Schyman.

Nu finns stora förväntningar på Jonas Sjöstedt. Han har tidigare fått många personkryss och framstår som mindre dogmatisk än Lars Ohly.

Vänsterpartiet har hittills inte lockat över väljare från de sargade Socialdemokraterna. Men med en ny partiledare borde möjligheterna öka att vinna över frustrerade socialdemokratiska sympatisörer

Även Miljöpartiet kan behöva se upp. Sjöstedt vill ta upp kampen med De gröna om att vara det ledande klimatpartiet, där rättvisa skulle kombineras med ekologisk hållbarhet. Innan Miljöpartiet slog igenom var Vänsterpartiet starka bland främst offentligt anställda akademiker i storstäder.

Däremot är det svårt att se hur Vänsterpartiet ska kunna locka väljare från de borgerliga partierna. Möjligen kunde eurokrisen ge en öppning för EU-skeptikern Sjöstedt, men det är inte troligt. Vänsterpartiet står så tydligt för en starkare stat, förbud mot att kunna välja privatdrivna skolor, vårdcentraler eller dagis och för höjda skatter. Kongressen slog också fast att till exempel bemanningsföretag skulle totalförbjudas.

Vänsterpartiet riskerar att få samma otacksamma roll som de ”gamla” Moderaterna hade. Om Vänsterpartiet vinner väljare från Miljöpartiet och Socialdemokraterna kan de borgerliga partierna med större trovärdighet skrämmas med ”vänsterspöket”.

Vänsterpartiet har därmed samma dilemma som tidigare. Med en profilerad vänsterpolitik kan väljare vinnas, men då försvagas trovärdigheten hos regeringsalternativet.

Kompromisser med de andra rödgröna partierna före valet försvagar den egna profilen. Men att vänta med kompromissandet till efter valet kan göra det svårare att vinna majoritet eller till att väljarna flyr när regeringen väl är bildad.