Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänsterpartiet: Västerås barn förtjänar bättre

Brist på insikt i majoriteten oroar

Västerås är en av de kommuner i landet som satsar minst på skolan. Det märks på både elever och lärares arbetsmiljö. Vänsterpartiet har försökt ändra på det genom att varje budgetår föreslå rejäla satsningar. Tyvärr har det röstats ner i kommunfullmäktige av den styrande majoriteten (S, MP, C, KD). Det är dags att vända trenden och börja satsa rejält på skolan.

I VLT har vi kunnat läsa hur majoriteten slår ifrån sig kritik från både lärare och politiska motståndare. Vi är de första att skriva under på att vi inte ska svartmåla skolan och vi är medvetna om att det görs fantastiska insatser varje dag av alla personal och rektorer på skolorna runt om i kommunen. För att locka nya lärare, kuratorer och fritidspedagoger att utbilda sig behöver vi berätta om vilket roligt yrke det kan vara och hur häftigt det är att få vara med och forma barn och ungas framtid.

Samtidigt kan vi inte acceptera att kritiken sopas under mattan. Ska vi behålla de som idag kämpar för att följa skollagen och läroplanerna trots knappa resurser måste vi också tala om vad som fungerar dåligt idag och som måste förbättras. När majoritetsföreträdarna verkar sakna den insikten blir vi mycket oroade.

Skillnaderna mellan elever har ökat i Sverige och i Västerås de senaste 15 åren. Sverige utmärker sig i internationella jämförelser som ett land där både kunskapsresultat och likvärdighet har försämrats under 2000-talet. Föräldrars bakgrund spelar allt större roll när både förskolor och skolor blir allt mer homogena och resurserna samtidigt minskar.

Vilket område du bor på och vilken utbildning dina föräldrar har påverkar dina skolresultat. Dessutom får pojkar överlag sämre betyg än flickor. Samtidigt känner flickor hög stress och får inte hjälp att hantera sitt mående. Så kan vi inte ha det.

För Vänsterpartiet är det grundläggande att alla barn ska ha samma chans att utvecklas och lyckas oavsett bakgrund eller kön. Därför har Vänsterpartiet Västerås tagit fram ett utbildningspolitiskt program som sträcker sig från förskolan till vuxenutbildning, där vi lägger fram många olika förslag, exempelvis:

•Avsätt mer pengar till förskola, skola och fritids. Det behövs t.ex. anställas fler pedagoger, kuratorer, psykologer, fritidsledare och studie- och yrkesvägledare.

•Fördela resurser efter elevernas behov.

•Sätt in tidiga insatser för alla som behöver det.

•Språkutvecklande insatser.

•Ge alla förskolor, skolor och fritidshem kunskap om hur de kan arbeta för att skapa rätt inlärningsmiljöer för alla barn. Det kan handla om fysisk miljö och inlärningsmetoder.

•Starta ett resurscentrum för jämställdhet som stöttar förskolor och skolor.

Det är dags att börja satsa på skolan.

Vasiliki Tsouplaki (V)

riksdagsledamot

Anna Maria Romlid (V)

oppositionsråd

Läs också: Insändare: Västerås skolor på fel väg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel