Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänsterpartister: Dags för en ny sjukförsäkring

Förra året utförsäkrades cirka 45 000 svenskar. Vänsterpartiet tycker att rätt till rehabilitering och arbets-anpassning ska stå i fokus, inte hot om indragen ersättning. Vi arbetar för en mänsklig sjukförsäkring.

Det gamla systemet var inte bra men det nya är sämre. Att bli sjuk är illa nog. Att dessutom jagas av fattigdom är ovärdigt ett rikt land som Sverige.

Vänsterpartiet har motionerat till riksdagen om en ny sjukförsäkring. Vi vill ha en solidarisk finansierad sjukförsäkring som omfattar alla sjukdomar och skador som människor kan råka ut för.

Därför har vi bland annat föreslagit att:

w Ingen ska i dag bli försäkringslös för att en administrativ gräns passeras.

w Rätt till individuell rehabiliteringsplan inom tre månader.

w En individuell bedömning av den sjukskrivnes arbetsförmåga ska göras av Försäkringskassan senast sex veckor efter första sjukskrivningsdag.

w Avskaffa de absoluta tidsgränserna i sjukförsäkringen.

w Möjligheten ska finnas att bedriva deltidsstudier och få sjukpenning på deltid.

w Skapa en rehabiliteringsfond, för att säkerställa att människor verkligen får tillgång till rehabiliterande insatser.

w Den som behöver ska kunna få sjukpenning även under längre tid.

På annandag påsk anordnades ett så kallat påskupprop i hela landet för att protestera mot regeringens försämringar i socialförsäkringen. En viktig manifestation för att visa upp missnöjet som finns mot borgarnas politik i socialförsäkringsfrågan. Nu måste alla partier, föreningar och enskilda som står upp för människovärde och en välfärd för alla fortsätta kräva förändringar från regeringen, så här kan det inte få fortsätta!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel