Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänsterpartister: Hur mycket får man modifiera sanningen?

Det är beklagligt hur borgerliga företrädare och skribenter på allvar försöker framställa sin politik som rättvis och som ett medel för att bekämpa klyftorna i samhället.

Uppenbarligen finns det ingen gräns för hur stor skillnad det får vara mellan förd politik och hur den retoriskt framställs. Det är tydligt hur man från regeringshåll gång på gång förvanskar sanningen och får en orättvis reform att framstå som en välfärdssatsning.

Borgerlig politik målas ofta upp av sina egna som ett arbete för rättvisa, något som låter som att det gynnar alla. Men vems rättvisa är det tal om? Rätten för den som har att få behålla, eller rätten för den som inget har att få ta del?

När det gäller fördelningspolitik, har den borgerliga regeringen en egen variant, nämligen: mer till rik och mindre till fattig. Inkomstskillnaden i samhället har under de senaste årens borgerliga regeringar ökat lavinartat . Regeringens statliga ”reformer” har i kombination med kommunala skattesänkningar gjort även Västerås fattiga fattigare och rika rikare. Skillnaden i medianinkomst mellan bosatta på Råby kontra Hamre uppgår nu till hela 23 000 kronor i månaden enligt SCB. Inga argument i världen kan göra denna skillnad försvarbar.

Vi menar att borgerligt tal om rättvisa och minskade klyftor i samhället är ett ständigt dribblande med ord och sanning. Man skapar inte rättvisa och trygghet genom att försämra trygghetssystem, genomföra skattesänkningar som i reda pengar gynnar de redan välbärgade och införa skatteavdrag på tjänster som framförallt används av samhällets rikaste.

Det kommer vältaliga alliansrepresentanter aldrig, oavsett hur många gånger de upprepar det, få oss att tro. Så nej, hur mycket än borgerligheten försöker få det att låta så, så är det inte de som lägger grunden för ett rättvist samhälle som håller ihop, där människor kan känna sig trygga. Vi, och många med oss, har sedan länge tröttnat på regeringens orättvisa politik och dess borgerliga nyspråk!

Pär Karlsson

Emeli Lanninge, Vänsterpartister i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel